12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Zgodovinar Milan Škrabec o starih slovenskih razglednicah

V soboto ob 20.10 uri vabljeni o ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Naš tokratni gost bo zgodovinar in sociolog  Milan Škrabec, s katerim bomo spregovorili o njegovih knjigah, v katerih je objavil na stotine starih slovenskih razglednic.

Milan Škrabec se je rodil  leta 1957. Leta 1980 je končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski deltiologiji oziroma kartofiliji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju. Sodeloval je pri več razstavah. Je avtor številnih člankov in knjig.

Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Škrabec ste avtor oziroma soavtor številnih publikacij oziroma knjig, katerih rdeča nit so stare razglednice. Od kje pri vas taka ljubezen do teh kartončkov s slikami?

Kako pa ste prišli do vseh teh razglednic? Jih hranite doma, ali so hranjene v različnih arhivih, muzejih, ali so morda last različnih zasebnih zbirateljev?

Leta 2009 ste pri založbi Modrijan izdali obsežno monografijo o starih razglednicah, ki celostno prikazuje podobe življenja na Slovenskem, kot so jih javnosti desetletja posredovale »dopisnice s sliko«. Knjigi ste dali naslov Slovenstvo na razglednicah! Verjetno je jasno zakaj?

Ob 600. obletnici zadnjega v slovenščini opravljenega ustoličenja knezov oziroma vojvod na Gosposvetskem polju, ste leta 2014 izdali knjigo Slovenski pozdrav s Koroške, ki je izšla pri založbi Družina. V čem je po vaše dragocenost in pomen te knjige?

No, če preideva k vaši najnovejši knjigi, monografiji, ki nosi naslov Romarski pozdrav, s podnaslovom Slovenski božjepotni kraji na starih razglednicah in je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi. Na podlagi vaše knjige je jasno, da je slovensko narodnostno ozemlje zelo bogato z božjepotnimi kraji!?

Gospoda Škrabca bom tudi vprašali, ali je iz razglednic moč razbrati, kaj je bil namen romanj ljudi v različna romarska središča. »Morda tudi to, katera romarska središča so bila še posebej priljubljena med Slovenci?«  Na številnih razglednicah, ki jih je objavili v njegovih knjigah je tudi slovenska narodna zastava, tudi s kranjskim orlom. Danes pogosto poenostavljeno govorijo o njej kot domobranski zastavi. A ta zastava se je pojavila že veliko prej kot med drugo svetovno vojno, pravzaprav njene korenine segajo v sredo 19. stoletja.

Skratka, pogovorna oddaja, ki je vredna vašega ogleda!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine