10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! S sociologom dr. Matejem Makarovičem o izzivih sodobnega sveta

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo sociolog in redni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici dr. Matej Makarovič. Z njim bomo spregovorili o sociologiji, različnih knjigah in izzivih moderne nacionalne države ter človeške družbe  v 21. stoletju.

Matej Makarovič se je rodil leta 1970 v Slovenj Gradcu. Diplomiral je iz sociologije leta 1993, nadaljeval podiplomski študij na Central European University na podlagi pridobljene štipendije CEU in leta 1995 opravil magisterij iz sociologije in politike na Lancaster University v Veliki Britaniji. Doktoriral je leta 1999 iz sociologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Potem ko je bil od leta 1994 do 2007 zaposlen na Univerzi v Ljubljani, se je leta 2008 zaposlil na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici, ki jo je nekaj časa tudi vodil kot dekan. Pedagoško in raziskovalno sodeluje tudi s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu in Fakulteto za medije. V letu 2011 je kot raziskovalec gostoval na Waterford Institute of Technology na Irskem, v letu 2012 pa na University of Nevada, Reno, in na Hawaii Pacific University v Združenih državah Amerike. Kot gostujoči predavatelj je v zadnjih letih predaval tudi na Univerzi v Cincinnatiju, v ZDA, University of Hawaii at Manoa, prav tako v ZDA, Ameriški univerzi v Bejrutu, v Libanonu, na Metropolitanski univerzi na Češkem in na Univerzi Babes- Bolyai v Romuniji.

Od leta 2012 dalje je predsednik Nacionalnega odbora za upravljanje z družbenimi spremembami (MOST) pri Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO. Je sopredsednik Raziskovalne mreže 36 (Sociologija transformacij) v okviru Evropskega sociološkega združenja.  

Na Fakulteti za uporabne družbene študije je predstojnik Oddelka za uporabne družbene študije. Njegovo področje raziskav so družbene spremembe, identiteta, politična sociologija in sociološka teorija. Kot publicist in politični komentator je leta 2006 prejel Jurčičevo nagrado.

Profesor Makarovič je bil nedavno s Fakulteto za uporabne družbene študije uspešen na razpisu Evropske unije za Jean Monnet Chair za obdobje 2019 do 2022, s temo Evropsko transnacionalno upravljanje za trajnostni razvoj.«

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Makarovič, ste avtor številnih strokovnih člankov in avtor oziroma soavtor vrste knjig; recimo Socio-kulturni dejavniki razvojne uspešnosti: Slovenija v evropski perspektivi, Socialni kapital v Sloveniji in tako dalje. Za začetek pa bi vas vprašal, kaj pravzaprav je sociologija? S čim se ukvarja?

Po mnenju številnih je sociologijo na Slovenskem v zadnjih desetletjih močno zaneslo v levo, predvsem večino njenih profesorjev. A sta se morda tudi zato, vidva z dr. Matevžem Tomšičem, pred dobrim desetletjem odločila, da skupaj s somišljeniki ustanovita novo zasebno družboslovno fakulteto?

Sedaj se na politični ravni veliko govori tudi o spopadu med globalisti in soverenisti. Kako kot sociolog in politolog gledate na to?

Kako pa gledate na civilizacijsko tezo znamenitega ameriškega politologa Samuela P. Huntingtona, ki jo je razvil v svoji knjigi Spopad civilizacij? Nekako se zdi, da je ta knjiga z naraščajočimi migracijami, terorizmom in razmahom političnega islama iz leta v leto bolj aktualna…

Francis Fukuyama v svoji najnovejši knjigi Identity/Identiteta analizira krepitev identitarnih gibanj, piše o zahtevah po dostojanstvu in o politiki zamere. So ti pojavi v prvi vrsti posledica globalizacije, naraščajočih migracij, multikulturalizma, ali česa drugega?

Z dr. Makarovičem se bomo dotaknili tudi dogajanja povezanega s Kurdi, Katalonci in brexitom. Vprašali pa ga bomo tudi, če se strinja s tezo, da bo v prihodnje veliko bolj, kot vse drugo, na spremembe delovanja človeške družbe, na delovanje človeka kot posameznika, vplival razvoj bioinženiringa in umetna inteligenca.

Skratka, oddaja, ki je vredna vašega ogleda!

Zadnje novice

Sorodne vsebine