7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Psihoanalitik Roman Vodeb o levičarskih feministkah, LGBT, Freudu in potrebi po tradicionalni družini

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo psihoanalitik mag. Roman Vodeb. Z njim bomo spregovorili o njegovih knjigah in najnovejši, ki nosi naslov Prvi spol.

Roman Vodeb se je rodil leta 1963 v Trbovljah. Tam je odraščal v štiričlanski delavski družini. Osnovno šolo je končal v Trbovljah, Pedagoško gimnazijo (Ledina) pa v Ljubljani. Vsa leta je bil aktiven športnik – telovadec/gimnastičar.

Na Fakulteti za telesno kulturo oziroma šport v Ljubljani je leta 1989 diplomiral na temo osnovne in specialne motorike v športni gimnastiki.

Magisterij na Fakulteti za šport je končal leta 1996 z magistrsko nalogo o motivaciji. Še pred dokončanjem tega študija, se je vpisal na podiplomski študij na Filozofski fakulteti (smer sociologija kulture), leta 1998 pa tudi doktorski študij na Institutu Studiorum Humanitatis (smer antropologija vsakdanjega življenja).

Druga dva podiplomska študija (drugi magisterij in doktorat) je »končal« v letu 2000 oziroma leta 2002, čeprav mu doktorske naloge Šport skozi psihoanalizo na ISH niso pustili zagovarjati. Je avtor številnih strokovnih člankov.

Romana Vodeba bomo med drugim vprašali:

Gospod Vodeb, danes se bova pogovarjala o vaši knjigi Prvi spol, ki ste jo izdali letos. Če prav razumem, je to vaša šesta knjiga!? Ali lahko za začetek poveste nekaj besed o svojih prejšnjih knjigah? Vaša prva knjiga iz leta 1999 nosi naslov Ideološke paradigme v športu

Drugi knjigi leta 2001 ste dali naslov Šport skozi psihoanalizo. Kako ste se pravzaprav navdušili nad psihoanalizo, ki je izredno vplivna klinična metoda in psihološka teorija, ki jo je v začetku 20. stoletja razvil Sigmund Freud?

Vaša družbeno najodmevnejša knjiga, če se ne motim pa je nosila naslov O spolu (in z njim povezanih reče – tudi o feminizmu in »moškinjah«) leta 2011. Se pravi, da je šlo za nekakšno predhodnico vaše najnovejše knjige…

No, če preideva h knjigi Prvi spol. Zakaj ste napisali ravno takšno knjigo, s takšnim naslovom? Od kje ideja, da tematizirate te teme, nekatere od njih so tabu teme, nekatere celo prepovedane teme!?

Iz kje pa izvira ta vaša alergija na feminizem? Izredno kritični ste recimo do francoske pisateljice, filozofinje, politične aktivistke, feministke in družbene teoretičarke Simone de Beauvoir dolgoletne partnerke znanega francoskega pisatelja Jean-Paul Sartre. Zakaj? V naših slovenskih dominantnih medijih so ji pred časom peli prave hvalospeve …

Mag. Vodeba bomo tudi vprašali, zakaj je tako kritičen do teorije spolov, ki je v zadnjih letih, predvsem na Zahodu, pa tudi pri nas, v določenih krogih neverjetno popularna. »Zakaj je ta teorija tako zelo problematična?« Seveda pa bo spregovoril tudi o Ojdipovem kompleksu, ki ga mag. Vodeb poimenuje tudi kot kastracijski kompleks.

Ob tem naj dodamo, da naš tokratni sogovornik rešitev za sodobno družbo vidi v rehabilitaciji tradicionalne družine s, če ga citiramo, »faličnim, simbolno nekastriranim očetom in feminilno (nefalično) mamo«. Med oddajo bo tako povedal, kaj to pravzaprav pomeni.

Skratka, oddaja, ki širi obzorja in je vredna vašega ogleda!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine