18.9 C
Ljubljana
sobota, 27 julija, 2024

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Gost: kardinal dr. Franc Rode

Avtor: C. R.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Voditelj oddaje Metod Berlec bo z nekdanjim ljubljanskim nadškofom, kardinalom prof. dr. Francem Rodetom, govoril o njegovi zanimivi in obsežni knjigi, ki nosi naslov: »Vse je dar.« s podnaslovom »Spomini.« Dr. Rode bo razkril marsikatero zanimivost iz svojega življenja in tudi to, kateri papež mu je (bil) najbolj pri srcu. Z gostom se bosta dotaknila tudi aktualnega družbeno-političnega dogajanja. Izvedeli pa boste tudi, kaj si kardinal Rode misli o novi vladi.

Kardinal Franc Rode se je rodil leta 1934 v Ljubljani, doma pa je z Rodice pri Domžalah. Šolo je obiskoval v bližnjih Jaršah in nato v Domžalah. Maja 1945 je z družino zapustil Slovenijo in odšel v Avstrijo. Šolanje je nadaljeval v begunskem taborišču v Judenburgu, nato na gimnaziji v Lienzu in v Spittalu ob Dravi. Kot mnogo drugih družin se je tudi njegova družina leta 1948 izselila v Argentino.

Leta 1952 je v Buenos Airesu stopil v bogoslovje misijonske družbe (lazaristov) in leta 1957 izrekel večne zaobljube. Študijsko pot je nadaljeval na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in na Katoliškem inštitutu v Parizu, kjer je bil leta 1960 posvečen v duhovnika.

Tri leta pozneje je tam tudi doktoriral iz teologije in se leta 1965 vrnil v Slovenijo, kjer je bilo njegovo prvo službeno mesto pri Sv. Jožefu v Celju. Leta 1967 je prišel v Ljubljano, kjer je postal ravnatelj bogoslovcev lazaristov in pozneje tudi predstojnik (vizitator) lazaristov. Hkrati je na Teološki fakulteti v Ljubljani postal predavatelj.

Objavljal je v tedniku Družina, Bogoslovnem vestniku, reviji Znamenje, kjer je bil tudi prvi urednik, in pri Mohorjevi družbi. Predaval je na teoloških tečajih, kjer se je v kritičnih nastopih loteval širših družbenih vprašanj, kar je imelo odziv tudi pri tedanji oblasti.

Po šestnajstih letih bivanja v domovini je odšel v Vatikan, kjer je leta 1981 prevzel službo v takratnem papeškem tajništvu za dialog z neverujočimi, do imenovanja za ljubljanskega nadškofa pa je bil od ustanovitve marca 1993 tajnik Papeškega sveta za kulturo.

Papež Janez Pavel II. je marca 1997 dr. Rodeta imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita. Kmalu po prevzemu te službe je bil izvoljen tudi za predsednika Slovenske škofovske konference.

V času opravljanja škofovske službe v Ljubljani je veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo. Po njegovem prizadevanju je bil 6. februarja 2004 razglašen Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih.

Čas opravljanja škofovske službe v Ljubljani sta zaznamovala tudi sklic in potek prve vseslovenske sinode (plenarnega zbora) v letih 1997 do 2000. Sklepni dokument Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem je bil slovesno razglašen 18. maja 2002 na Brezjah.

Nadškofa Rodeta je februarja 2004, papež Janez Pavel II. imenoval za prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, ki velja za enega največjih in najzahtevnejših uradov rimske kurije.

Poleg tega je postal tudi član kongregacije za škofe, za bogoslužje in disciplino zakramentov, za evangelizacijo narodov in za katoliško vzgojo ter Papeškega sveta za kulturo in Papeške komisije Ecclesia Dei.

V začetku leta 2006 je papež Benedikt XVI. prefekta Rodeta imenoval za kardinala. Kardinal Rode je od januarja 2011 upokojeni prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Je avtor številnih strokovnih člankov in knjig ter nosilec številnih visokih odlikovanj.

Lani decembra ga je predsednik republike Slovenije Borut Pahor odlikoval z Zlatim redom za zasluge za življenjsko delo in za zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine