4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Ddr. Damir Globočnik o knjigi Spomeniki!

Avtor: V. D.

Vabljeni danes zvečer k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z doktorjem umetnostne zgodovine in zgodovine Damirjem Globočnikom spregovoril o različnih knjigah, predvsem pa o njegovi najnovejši knjigi – Spomeniki.

Globočnik v knjigi obravnava javne spomenike, ki so jih na Slovenskem postavljali od sredine 19. stoletja do konca druge svetovne vojne. Figuralni in arhitektonski spomeniki, spominske plošče in nagrobni spomeniki so nastali z namenom slavljenja zaslužnih posameznikov ali dogodkov. Imeli so pomembno vlogo simbola, ki pripadnike istega naroda povezuje v narodno skupnost.

Zato je bila slovenska spomeniška vnema tesno povezana z narodnim gibanjem. Spomeniki so odraz slovenskega narodnega, političnega, kulturnega in socialnega razvoja, tudi po njihovi zaslugi so Slovenci kot narod uspeli oblikovati svojo kulturno in duhovno fiziognomijo.

Damir Globočnik se je rodil v Kranju leta 1964. Po končani gimnaziji v Kranju in diplomi na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer umetnostna zgodovina, se je zaposlil kot kustos za umetnostno zgodovino ter vodja galerijske dejavnosti v Gorenjskem muzeju v Kranju.

Iz umetnostne zgodovine je leta 1997 magistriral, leta 2005 pa doktoriral z disertacijo o dr. Francetu Prešernu in njegovi podobi v slovenski likovni umetnosti. Leta 2012 je doktoriral še iz zgodovine. Je avtor številnih strokovnih kritik, člankov in knjig.

Naj jih nekaj naštejemo: leta 1997 je izdal knjigo 12 jeznih mož / 12 zgodb o slovenski karikaturi, leta 1999 Vodiški čudeži /Zgodba o Vodiškovi Johanci, leta 2000 Pesnikova podoba / O portretih in karikaturah pesnika dr. Franceta Prešerna, leta 2001 Afera Theimer, v letih 2002-2003 skupaj s Tihomirjem Pintarjem Portreti – Slovenski likovniki v Avstriji in Italiji, leta 2005 Prešeren in likovna umetnost, leta 2009 Kulturno-zgodovinske študije, leta 2010 Pavliha 1870 / Levstikov satirični list, leta 2014 Janez Puhar / Prvi slovenski fotograf in fotografski izumitelj, leta 2017 knjigo Likovno in simbolno ter leta 2017 Marija Pomagaj na Brezjah /Layerjeva Marija Pomagaj in pričevanja o romanjih na Brezje.

Predlani je izdal še knjigo Hinko Smrekar: kratek oris življenja in dela. Lani pa knjigi Trubarjev spomenik v Ljubljani in Narodno-napredna obstrukcija v kranjskem deželnem zboru: karikature v satiričnem listu Osa (1905-1906). Živi in deluje v Radovljici.«

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine