3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV; dr. Božo Cerar o diplomaciji

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova 24TV. Naš tokratni gost bo pravnik, dolgoletni diplomat in pisatelj dr. Božo Cerar s katerim bomo spregovorili o njegovi najnovejši knjigi Diplomatski pojmovnik, sedemdesetletnici Severnoatlantskega zavezništva in petnajstletnici slovenskega članstva v tem zavezništvu ter Evropski uniji.

Dr. Božo Cerar je v zunanji politiki in diplomaciji služboval več kot štirideset let. Začel je kot vicekonzul v Sydneyju (1977–1981) in nadaljeval kot prvi sekretar jugoslovanskega veleposlaništva v Atenah (1985–1989). Po osamosvojitvi je opravljal naloge glavnega oficirja za zvezo med opazovalci EU in slovenskimi organi. Bil je vodja Sektorja za evropske države in Severno Ameriko (1991–1992) na MZZ, začasni odpravnik poslov in pooblaščeni minister na veleposlaništvu RS v Londonu (1992–1996), državni podsekretar in vodja kabineta ministra za zunanje zadeve (1996–1997), vodja Sektorja za večstransko sodelovanje (2001), vodja Sektorja za Nato (2002–2003), državni sekretar na MZZ RS (2004–2006 in 2012–2013) in stalni predstavnik RS pri zvezi Nato (2007–2011). Vlogo veleposlanika je opravljal tudi na Poljskem (2004) in v Kanadi (1997–2001). Svojo diplomatsko kariero je sklenil leta 2017 kot slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike.

Gosta bomo v oddaji med drugim vprašali:

Gospod Cerar, danes bova spregovorila o vaši zadnji knjigi, ki nosi naslov Diplomatski pojmovnik. Ko sem vas lansko leto gostil v tej oddaji, sva govorila o vaši knjigi Washingtonski zapiski, ki je nastala na podlagi dejstva, da ste bili slovenski veleposlanik v ZDA in Mehiki med leti 2013 in 2017. Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili napisati še priročnik za diplomate?

Kot vemo je bila v preteklosti francoščina prvi diplomatski jezik. Zadnja desetletja je to angleščina, tako, da v vašem Diplomatskem pojmovniku prevladuje razlaga diplomatskih pojmov, izrazov, ki so večinoma angleški. V uvodu ste ob tem zapisali, da je poudarek na izrazih in pojmih, s katerimi ste se v vaši diplomatski karieri največ srečevali…

Prejšnji teden ste v Državnem svetu sodelovali na posvetu ob 70-letnici zveze Nato in 15-letnici članstva Slovenije v Severnoatlantskem zavezništvu. V zvezi z Natom imate v vašem Diplomatskem pojmovniku cel kup besed, ki razlagajo zadeve povezane z njim in njegovim nastankom. Recimo, da je nastal kot posledica železne zaveze in hladne vojne!?

Kako gledate na dejstvo, da predsednik vlade Marjan Šarec ni izkoristil priložnosti, ki jo je dobil in ni nagovoril Evropski parlament? Mnogi menijo, da zato, ker se na zaveda pomena te povezave, niti nima kaj glede tega povedati. Drugi ob tem tudi namigujejo, da je tudi zato odstopil njegov svetovalec za zunanjo politiko Roman Kirn, saj Šarec ni bil več dojemljiv za njegove zunanjepolitične nasvete. Kaj vi menite o vsem skupaj?

Kako kot izkušeni diplomat gledate na prihajajoče evropske volitve. Bodo spopad med federalisti in suverenisti? Za kakšno EU si morajo naši evropski poslanci in vladni predstavniki  prizadevati v prihodnje?

Dr. Boža Cerarja bomo tudi vprašali, glede na to, da je bil po osamosvojitvi začasni odpravnik poslov Republike Slovenije in pooblaščeni minister na veleposlaništvu v Londonu, kako gleda na dogajanje povezano z brexitom in kaj meni, kdo bo v prihodnje vodil svet. Bodo to še naprej ZDA, ali bo to Kitajska?

In seveda, kako komentira zadnje zaplete s sosednjo Hrvaško.

M. B.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine