13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Mag. Hanzi Filipič bo razkril, kako so nacisti in komunisti skušali uničiti najstarejšo slovensko založbo!

Danes zvečer ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo zgodovinar, slovenist in glavni urednik splošnega programa pri Mohorjevi založbi v Celovcu mag. Hanzi Filipič.

Hanzi Filipič se je rodil leta 1968 v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem. Ljudsko šolo je obiskoval v domačem kraju, nato Slovensko gimnazijo v Celovcu. Na Dunaju je študiral zgodovino in slovenščino. Od leta 1995 je urednik Mohorjeve založbe v Celovcu, v zadnjih letih kot glavni urednik skrbi za splošni program najstarejše slovenske založbe. Eno od težišč programa je polpretekla zgodovina ter zgodovina 20. stoletja v Sloveniji in Avstriji, predvsem na Koroškem. Je soavtor in urednik številnih zgodovinskih znanstvenih monografij v nemščini in slovenščini, prevajalec, redni komentator koroškega slovenskega tednika Nedelja. Živi v Šentjakobu v Rožu. Z ženo Špelo imata šest otrok.

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Filipič, glede na to, da ste glavni urednik pri Mohorjevi založbi v Celovcu, ki velja za najstarejšo slovensko založbo, bi vas za začetek prosil, da poveste nekaj besed o tem, kdo, kdaj in zakaj jo je ustanovil?

S priključitvijo Avstrije nacistični Nemčiji leta 1938 so se začeli težki časi za Mohorjevo založbo. Za nacional-socialiste oziroma naciste je bila ta pomembna slovenska ustanova nedvomno zelo moteča!?

Nam lahko kaj več poveste o tem, kako je Udba skušala nadzorovati Mohorjevo družbo v Celovcu, kako jih je vseskozi zanimalo, katere knjige bo ta najstarejša slovenska založba izdala?

Mohorjeva založba danes ne izdaja samo zgodovinskih knjig, ampak pokriva zelo različna področja. Od leposlovja, umetnosti šolskih knjig, do vsakoletnega knjižnega daru… Knjige pa ne izdajate samo v slovenščini, ampak tudi v nemščini…

Spomnimo. Mohorjeva založba v Celovcu je najstarejša slovenska založba. Ustanovljena je bila  27. julija 1851. Javno sta Mohorjevo družbo razglasila Andrej Einspieler in slavist Anton Janežič ter njuni prijatelji. K temu jih je spodbujal škof Anton Martin Slomšek, ki je bil idejni oče ustanovitve Mohorjeve založbe v Celovcu.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine