2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Franci Kindlhofer bo spregovoril o paktu Stalin – Hitler!

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo poznavalec druge svetovne vojne gospod Franci Kindlhofer. Z njim bomo spregovorili o knjigi dokumentov Johanna Wolfganga Brügla Stalin in Hitler – Pakt proti Evropi, ki jo je prevedel v slovenščino.

Franci Kindlhofer se je rodil leta 1943 v Celju kot tretji otrok Zalike in Frica Kindlhoferja.  Ob koncu druge svetovne vojne je bil njegov oče pogrešan. Mati je ostala sama s tremi otroki v lastni hiši na Zgornji Hudinji v Celju. Avgusta 1945 jih je aretirala Ozna. Mamo so odpeljali  v zapor Stari pisker, kjer se je za njo izgubila vsaka sled, otroke pa na Petriček, kjer so bili priprti večinoma otroci iz protikomunističnih družin. Po razpustu Petrička se je Franci brez brata in sestre znašel v nekdanji gostilni Skalna klet.  Marca 1946 sta ga k sebi na kmetijo vzela mamina sestra Marija in njen mož Franci. Osnovno šolo je tako obiskoval v Lembergu pri Šmarju, nižjo gimnazijo v Šmarju pri Jelšah. V Frankfurtu, v Nemčiji je leta 1975 diplomiral na akademiji za svetovno trgovino…

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Kindlhofer, lepo pozdravljeni v našem studiu. Glede na to, da je vaša življenjska zgodba že od samega začetka zaznamovana z dogajanjem ob koncu druge svetovne vojne, bi vas najprej prosil, če lahko nekaj besed poveste o tem. Rodili ste se leta 1943 v Celju, kasneje pa vas je pot zanesla v Nemčijo…

Po službeni dolžnosti ste bili kot trgovski potnik sčasoma vse bolj v stiku z Jugoslavijo. Leta 1989 ste pridružili socialdemokratski stranki Franceta Tomšiča, kasneje ste sodelovali tudi z dr. Jožetom Pučnikom. Na Bavarskem ste celo postali predsednik društva za podporo demokraciji v Sloveniji. Se pravi, da ste si močno želeli demokratičnih sprememb v takratni Jugoslaviji oziroma Sloveniji…

No, če prideva h knjigi Johanna Wolfganga Brügla Stalin in Hitler – Pakt proti Evropi. Nedvomno ima zanimivo življenjsko zgodbo tudi avtor te knjige, ki je to knjigo izdal leta 1973 v nemščini!?

Pakt Ribbentrop-Molotov oziroma pakt o nenapadanju in sodelovanju med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zveto, se pravi pakt med Hitlerjem in Stalinom, ki so ga podpisali 23. avgusta 1939 v Moskvi, je bil takrat veliko presenečenje za svetovno javnost! Zakaj?

Avtor z dokumenti razkriva, da so pobudo za tesnejše prijateljstvo dali Sovjeti in da so ti ves čas, predvsem Stalin, verjeli v trdno povezavo z nacisti. Kako je bilo s tem?

Z našim tokratnim gostom bomo spregovorili tudi o dejstvu, da današnjo demokratično Republiko Slovenijo še vedno obvladujejo strukture, ki politično izhajajo iz prejšnjega totalitarnega komunističnega sistema. Za to ga bomo na koncu oddaje tudi vprašali, kaj bi bilo potrebno narediti, da bi se znebili ostankov prejšnjega totalitarnega režima in njihovih ideoloških naslednikov, ki nam na podlagi negativne selekcije, še danes vladajo.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! V četrtek pa tudi k branju revije Demokracija, kjer bo objavljen veliki intervju z gospodom Francijem Kindlhoferjem!

Knjigo Stalin in Hitler – Pakt proti Evropi lahko naročite pri naši založbi Nova Obzorja na [email protected] ali 01 24 47 200!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine