6.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Stane Granda o slovenski zgodovini, volitvah in RTVS

Piše: M. B.

Vabljeni v soboto ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z zgodovinarjem, publicistom in komentatorjem dr. Stanetom Grando govoril o njegovi novi knjigi, ki nosi naslov “Pot v samoslovenstvo – Prva osamosvojitvena zgodovine Slovencev”. Dotaknila pa se bosta tudi aktualnega družbeno-političnega dogajanja v Sloveniji.

»Dr. Stane Granda se je rodil leta 1948. Leta 1973 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 1994 pa je tam tudi doktoriral z disertacijo Dolenjska v revolucionarnem letu 1848/49.

Strokovnjak za slovensko zgodovino

V 70. letih prejšnjega stoletja je deloval na Inštitutu za zgodovino delavskega gibanja (današnji Inštitut za novejšo zgodovino Slovenije), potem pa na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU, ki ga je v letih 1983 in 1996 vodil kot upravnik oziroma predstojnik.

Predaval je na Fakulteti za upravo ljubljanske univerze (zgodovina javne uprave na Slovenskem) in na Univerzi v Novi Gorici, od leta 2007 kot redni profesor. Od leta 2003 je bil znanstveni svetnik na ZRC SAZU. Ukvarja se predvsem z agrarno zgodovino in revolucijo leta 1848 na Slovenskem ter raziskuje gospodarsko, politično in družbeno zgodovino Slovencev od začetka 19. stoletja do 1941, s splošnejšega vidika pa tudi v kasnejših obdobjih.

Dr. Granda je bil tudi odgovorni urednik Kronike (časopisa za slovensko krajevno zgodovino). Ob upokojitvi je bil imenovan za zaslužnega raziskovalca ZRC SAZU in zaslužnega profesorja Univerze v Novi Gorici. Kot univerzitetni profesor še danes predava na Fakulteti za kulturno zgodovino Univerze v Novi Gorici, Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in občasno tudi drugod.

Je veteran vojne za Slovenijo, bil je predsednik programskega sveta RTV Slovenija, je predsednik Združenja za slovensko besedo in član Zbora za republiko. Je avtor številnih strokovnih člankov in knjig. Med drugim je kolumnist tednika Družina in revije Demokracija.

Osamosvojitvena zgodovina Slovencev

Spomnimo. Priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda, ki je po 150 letih od nastanka in 30 letih iskanja odkril originalne peticije za Združeno Slovenijo, je tokrat v obširnem delu z naslovom Pot v samoslovenstvo in podnaslovom Prva osamosvojitvena zgodovina Slovencev, ki je izšlo pri založbi Družina, in ki ga odlikuje tudi poljuden slog, predstavil »samoosamosvojitveno« zorenje slovenskega naroda.

Ustanovitev lastne države avtor razume kot vrhunec večstoletnega dogajanja, zato opisuje družbeno-politično-kulturno dinamiko prebivalcev slovenskega ozemlja skozi zgodovino, vse od antične dobe prek srednjega veka do 19. in 20. stoletja, ki jim je namenjena osrednja pozornost – namreč obdobje od zedinjenje Slovenije in sanj o skupnih entitetah v okviru Avstro-Ogrskega imperija, prek razpada cesarstva, obdobja Kraljevine SHS oz. Kraljevine Jugoslavije, druge svetovne vojne in ustanovitve socialistične Jugoslavije.

Kaj vse so vzroki, pogoji in spodbude za razvoj in ohranitev kolektivne identitete pri Slovencih?

Avtor raziskuje vprašanje samoslovenstva, ki ga razume kot prepričanje, da sta slovenski narod kot njegovo ozemlje samostojni subjekt, ki ima neodtujljivo pravico do suverenosti, da vsako odločanje izhaja iz slovenskih interesov, tudi zlasti takrat, ko se odloča o slovenskih povezavah z drugimi narodi.

Vsekakor, gre za knjigo, ki jo je vredno brati in prebrati, če hočemo dobro razumeti našo preteklost in posledično s tem tudi sedanjost.

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine