6.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: dr. Matija Ogrin o Kapelskem pasijonu

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu velikonočno obarvane oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo literarni zgodovinar, raziskovalec in urednik dr. Matija Ogrin. Z njim bomo spregovorili o zbirki zbranih del slovenskih literarnih klasikov in še zlasti o Kapelskem pasijonu – o rokopisu stare pasijonske igre, ki je bil odkrit šele nedavno.

 

Matija Ogrin je diplomiral leta 1996 na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Leta 1998 je magistriral, leta 2001 pa doktoriral. Leta 2003 je prejel nagrado Srebrni znak ZRC SAZU za celovito in pronicljivo primerjavo različnih vrednotenjskih konceptov literarne kritike na Slovenskem od 1918 do 1945.

Gosta dr. Ogrina bomo med drugim vprašali:

Gospod Ogrin, doktorirali ste iz literarne kritike na Slovenskem do 2. svetovne vojne. Najprej pa bi vas kljub temu vprašal, kako razvita pa je bila literarna kritika na Slovenskem v času, ko smo bili Slovenci še del habsburške monarhije?

In kako je bilo z literarno kritiko na Slovenskem med obema svetovnima vojnama?

Od leta 2011 ste urednik zbirke zbranih del slovenskih literarnih klasikov, ki je leta 2016 praznovala sedemdesetletnico. Ob tej obletnici ste dejali, da je v njej strnjena umetniška izrazna moč Slovencev v njihovem spoprijemu z osebno in narodovo zgodovino…

Vam je znanstveno sicer zelo blizu slovenska književnost od 17. do 19. stoletja, slovensko baročno slovstvo, razsvetljenstvo, romantika in slovstveni krog Antona Martina Slomška…

Predlani ste skupaj prof. Erikom Prunčem izdali Kapelski pasijon. Ravno sedaj smo v velikonočnem času, zato je tema nadvse aktualna. Kaj sploh je Kapelski pasijon? Kdaj in kako je nastal?

In še za konec. Kakšno je ob tem vaše sporočilo slovenskemu narodu? Glede na to, da ste dejavni tudi v Novi Slovenski zavezi?

Pasijon (iz latinske besede passio – »trpljenje«) je v zahodni krščanski liturgiji popis Jezusovega trpljenja in smrti v 4 evangelijih, ki se bere ali igra v tednu pred veliko nočjo. Razlikovati je treba med versko igro, kakršne so bile v preteklosti npr. Škofjeloški in Kapelski pasijon, in vsakoletnim mašnim branjem evangeljskega odlomka. V širšem pomenu je to verska igra, v kateri je opisano življenje, trpljenje in delo osebe, ki je v določeni religiji sveta, božanska.

Skratka, vabljeni v soboto ob 20.10 uri k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine