15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Dr. Iztok Durjava o zamolčanem dokumentu UDBE

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s slovenskim umetnostnim zgodovinarjem, zgodovinarjem, kustosom in nekdanjim direktorjem Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Iztokom Durjavo govoril o umetnosti, muzealstvu in knjigi, v kateri razkriva zgodbo o zamolčanem dokumentu slovenske politične policije.

Dr. Durjava je namreč letos v samozaložbi izdal knjigo Analiza obdelave E. Kocbek Tončke Durjava, s podnaslovom Zgodba o zamolčanem dokumentu slovenske politične policije.

In kdo je avtor te knjige? Iztok Durjava se je rodil leta 1949 v Ljubljani. Leta 1974 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz umetnostne zgodovine in zgodovine ter postal profesor umetnostne zgodovine.

Istega leta se je zaposlil v tedanjem Muzeju ljudske revolucije (danes je to Muzej novejše zgodovine Slovenije, Ljubljana) na delovnem mestu kustosa muzejske likovne zbirke (likovna umetnost 1941 – 1945).

Ob skoraj šestindvajset letnem praktičnem muzejskem delu, ki je obsegalo urejanje zbirke, dokumentiranje likovnih del, pripravo katalogov in razstav po Sloveniji, bivši skupni državi in Evropi, se je ukvarjal tudi z znanstveno raziskovalnim delom kot zunanji sodelavec Znanstvenega inštituta Filozofske fakultete.

Leta 1985 je na matični fakulteti obranil doktorat z naslovom Socialnokritična likovna umetnost na Slovenskem. V letih 1995 – 2000 je bil poslovni in programski direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Leta 2000 je bil imenovan za direktorja na novo ustanovljenega javnega zavoda Muzej športa. Za delo v tej ustanovi je leta 2013 prejel Bloudkovo plaketo za »življenjsko delo na področju športa«. Leta 2017 se je upokojil. Je avtor številnih strokovnih člankov in monografij.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine