7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Ivan Štuhec bo spregovoril o socialističnem »lepilu na podplatih« in aktualnem dogajanju

Danes zvečer ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s teologom dr. Ivanom Štuhecem spregovoril o zborniku Zbora za republiko in Celjske Mohorjeve družbe Z lepilom na podplatih – Trideset let slovenske države ter aktualnem družbeno-političnem dogajanju.

Ivan Janez Štuhec se je rodil leta 1953 v Celju. Maturiral je na gimnaziji Frana Miklošiča v Ljutomeru leta 1973. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1981, leto kasneje pa je bil posvečen v duhovnika. Podiplomski študij je nadaljeval na Univerzi »Gregoriana« v Rimu, kjer je leta 1985 magistriral iz moralne teologije, leta 1988 pa doktoriral. Izobraževal se je tudi drugod v tujini.

Do upokojitve leta 2019 je bil profesor za področje moralne teologije in družbenega nauka Cerkve na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in na enoti v Mariboru. Njegovo področje raziskovanja je usmerjeno predvsem v družbeno-etična vprašanja in v tej zvezi raziskovanje družbenih tokov v dvajsetem stoletju in kasneje, vloge religije v sodobnem svetu, družbenega nauka Cerkve in vzgojno-izobraževalne problematike ter v zadnjih letih medgeneracijskih vprašanj.

Leta 1997 je soustanovil Vzgojno izobraževalni zavod Antona Martina Slomška v Mariboru. Od leta 2009 do 2019 je bil strokovni direktor Zavoda. Od leta 2019 pa rektor Vikariata Antona Martina Slomška.

 Med drugim je bil predsednik Mohorjeve družbe Celje, član pogajalske skupine za urejanje odnosov med državo in Cerkvijo, tajnik sinode Cerkve na Slovenskem, član Medicinsko-etične komisije pri Ministrstvu za zdravstvo Republike Slovenije, in član različnih strateških in strokovnih svetov pri ministrstvu za kulturo in ministrstvu za šolstvo.

Je član komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, drugič član programskega sveta RTV Slovenija, član Zbora za republiko, član Evropskega združenja katoliških teologov – sekcija za Slovenijo in član več različnih mednarodnih združenj in uredništev.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje, saj je dr. Štuhec analitično odličen in pronicljiv sogovornik.

Vabljeni tudi k branju revije Demokracija, kjer je objavljen intervju z dr. Ivanom Štuhecem.

Vabljeni na spletno stran www.vseknjige.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine