13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Dr. Dimitrij Rupel: Se je slovenska država po(ne)srečila?

Vabljeni danes zvečer ob 20.10 uri k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo dr. Dimitrij Rupel.

Z našim današnjim gostom bomo spregovorili o njegovih knjigah, predvsem o treh, ki jih je v zadnjem desetletju izdal pri naši založbi Nova Obzorja.  Gospod Rupel je tako pri naši založbi leta 2009 izdal knjigo Slovensko predsedovanje v ognju lastnih sil, leta 2013 knjigo Negotovo življenje 176. članice Organizacije združenih narodov in sedaj še knjigo Se je slovenska država po(ne)srečila? 

Dimitrij Rupel se je rodil 7. aprila 1946 v Ljubljani. Leta 1970 je diplomiral iz primerjalne književnosti in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter leta 1976 doktoriral iz sociologije na Univerzi Brandeis v Walthamu v Massachusettsu (ZDA). 

Leta 1970 se je zaposlil na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani − od leta 1986 kot izredni in od leta 1992 kot redni profesor. Sodeloval je v uredništvih več revij; 1968 do 1969 je bil odgovorni urednik Tribune, 1970 do 1971 Problemov in 1984 do 1987 Nove revije. Leta 1989 je bil med ustanovitelji stranke Slovenska demokratična zveza in predsednik njenega izvršilnega telesa. 

Bil je bil prvi zunanji minister Slovenije (maj 1990–januar 1993). Leta 1992 je bil izvoljen v 1. državni zbor Republike Slovenije. Decembra 1994 je bil izvoljen za ljubljanskega župana, od leta 1997 do 2000 je bil veleposlanik v ZDA, nato zunanji minister v Drnovškovi, Ropovi in nato še prvi Janševi vladi. 

Potem ko je predsednik Republike Slovenije Danilo Türk zavrnil njegovo imenovanje za veleposlanika v Avstriji, ga je 27. novembra 2008 novi predsednik vlade Borut Pahor imenoval za posebnega odposlanca za zunanje zadeve in svetovalca v kabinetu predsednika vlade. Konec marca 2009 je s položaja posebnega odposlanca odstopil in postal uslužbenec ministrstva za zunanje zadeve. Nazadnje je bi konzul Republike Slovenije v Trstu. 

Na državnozborskih volitvah 2011 in 2014 je kandidiral na listi SDS. Aktivno deluje v Zboru za republiko in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Je avtor številnih literarnih in strokovnih knjig ter znanstvenih in publicističnih člankov. Dimitrij Rupel predava na Fakulteti za državne in evropske študije in na Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za slovenske in mednarodne študije. Vse tri fakultete delujejo v okviru Nove univerze.

Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Rupel, ste avtor številnih knjig. V naši tokratni oddaji bova spregovorila o treh. Če se najprej dotakneva vaše najnovejše, ki nosi naslov Se je slovenska država po(ne)srečila? V njej objavljate tudi utrinke iz vašega življenja. Vaš oče je bil profesor na Akademiji za glasbo, v nasprotju z njim ste se vi odločili, da boste študirali primerjalno književnost in sociologijo? Kako to?

V Angliji ste nekaj časa študirali, ko Velika Britanija še ni bila članica Evropske unije in ko je bila Jugoslavija še globoko v komunizmu. Kako vam je uspelo priti tja?

Zanimivo opisujete tudi to, kako ste potem pristali tudi na podiplomskem študiju v ZDA. Na študiju v Ameriki ste imeli zanimive predavatelje. Nekateri so se vam precej vtisnili v spomin? Bi morda koga izpostavili?

Na mizi imava tudi vašo knjigo Negotovo življenje 176. članice OZN s podnaslovom Negotovo življenje Slovencev od avstrijskega cesarja, srbskega kralja in jugoslovanskega maršala do Demosa in stricev iz ozadja; od narodnega vprašanja do nacionalne države, evropskega poslanstva in morebitnega novega koncepta. Zakaj je takrat nam Slovencem uspelo ustanoviti samostojno slovensko državo, mnogim drugim narodom, ki so številčnejši od slovenskega naroda pa kot vidimo, še danes to ne uspe?

Če se dotakneva po osamosvojitvi še enega zvezdnega trenutka slovenske zgodovine; to je bilo predsedovanje Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Vi ste o tem napisali knjigo Slovensko predsedovanje v ognju lastnih sil. Nedvomno je bila takrat Slovenija opažena na mednarodnem parketu?

Iz Ruplovih zadnjih knjig je razvidno, da so šle po koncu prve Janševe vlade stvari v Sloveniji v napačno smer. Tako na notranje političnem, kot zunanjepolitičnem področju, da o gospodarskem področju sploh ne govoriva. Našega tokratnega sogovornika bom zato vprašali: Zakaj? Ste tudi zato dali vaši najnovejši knjigi naslov Se je slovenska država po(ne)srečila? Z dr. Ruplom se bo pogovarjal Metod Berlec.

Vsekakor televizijska oddaja, ki je vredna ogleda! 

M. B.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine