10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Dr. Andrej Fink o pretresih v Južni Ameriki in iluzijah, ki razjedajo to celino

Danes ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo prof. dr. Andrej Fink, ki bo spregovoril o Južni oziroma Latinski Ameriki, politiki, mednarodnih odnosih in izzivih sodobnega sveta.

Andrej Fink se je rodil 3. julija 1947 v begunskem taborišču Senigallia, blizu Ancone, v Italiji, očetu Božidarji Finku in materi Olgi Sladič. Z enajstimi meseci je s starši plul z ladjo preko Atlantskega oceana v Južno Ameriko, v Argentino, kamor je prispel junija 1948. V Argentini so bili rojeni še njegov brat baritonist Marko Fink in štiri sestre. Ena od njih je znana mezzosopranistka Bernarda Fink Inzko.

Diplomiral je na Pravni fakulteti državne Univerze v Buenos Airesu. Doktorat znanosti pa je dosegel na Pravni fakulteti Univerze Complutense v Madridu. Poleg tega je v Madridu študiral tudi politično sociologijo, mednarodne odnose in zunanjo trgovino. Diplomiral je tudi kot prevajalec za španski jezik na Pravni fakulteti Univerze v Buenos Airesu. Na Višji vojaški šoli je diplomiral iz strategije. Njegove delovne izkušnje obsegajo tridesetletno odvetniško in prevajalsko prakso. Prav tako ima dvajsetletno prakso na zveznem Ministrstvu za pravosodje v Argentini.

Na državni Univerzi v Buenos Airesu je bil trideset let redni profesor na Pravni fakulteti za predmet Teorija o državi, ki je vključeval zgodovino politične misli. Na zasebni Katoliški Univerzi v Buenos Airesu je petintrideset let, tudi kot redni profesor, poučeval Mednarodno javno pravo, Mednarodne odnose in Zgodovino mednarodnih odnosov. Na tej univerzi je bil deset let tudi direktor Centra za mednarodne študije, poleg tega pa je bil  leta 2017 imenovan za zaslužnega profesorja. Je tudi član najvažnejšega argentinskega thing tanka CARI (Consejo Argentino para las Relaciones Internacionales), ki se ukvarja z mednarodnimi odnosi. Vseskozi je bil vsestransko dejaven tudi v slovenski narodnostni skupnosti v Argentini.

Dr. Andrej Fink se je leta 2017 z ženo za stalno vrnil v Slovenijo. Danes je predavatelj in predstojnik katedre Pravo in filozofija na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani. V Sloveniji, Argentini in Španiji je objavil vrsto študij in člankov ter imel številna predavanja. Je avtor dveh knjig in soavtor pri štirih.

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Glede na to, da ste večino življenja preživeli v Argentini, se pravi v Južni Ameriki, bova v tokratni oddaji največjo pozornost posvetila tej celini, ki jo v zadnjem času pretresajo številni protesti. Vi ste leta 2015 v španščini izdali knjigo z naslovom Južna Amerika v svetu: Varnost in vrednote

No, če nekoliko preskočiva v zgodovino, kako pa so si Španci in Portugalci razdelili Južno Ameriko?

Vi ste odraščali v Buenos Airesu, ki je znan tudi kot južnoameriški Pariz. Je Argentina danes še vedno najbolj razvita država na tej celini?

Leta 2016 je založba Družina izdala knjigo Jorga Bergolia oziroma papeža Frančiška z naslovom Narod, ki ga je treba zgraditi. Je ob tem moč govoriti o argentinskem narodu, v evropskem smislu te besede?

Na nedavnih predsedniških volitvah v Argentini je že v prvem krogu zmagal menda levičarski peronistični politik Alberto Fernandez. V slovenskih medijih smo lahko prebrali, da je bila to zaušnica dosedanjemu konservativnemu in ZDA naklonjenemu predsedniku Mauriciju Macriju, ki naj bi vodil preveč neoliberalno politiko. Je temu res tako?

Seveda pa se bomo dotaknili tudi vprašanja, zakaj je Severna Amerika veliko bolj razvita, kot Južna oziroma Latinska Amerika. Kaj so vzroki za to? Morda fizično-geografske značilnosti, način kolonizacije, protestantska etika, ali kaj drugega? Prof. dr. Andrej Fink bo ponudil odgovore na vse to!

Skratka, pogovorna oddaja, ki je vredna ogleda!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine