7.9 C
Ljubljana
petek, 10 maja, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Damir Globočnik o politični satiri, Francetu Prešernu, Vodiškovi Johanci in aferi Theimer

Vabljeni v soboto ob 20.10 uri k ogledu oddaje Beremo na nova24TV. Naš tokrat gost bo dvojni doktor umetnostne zgodovine in zgodovine Damir Globočnik. Z njim bomo spregovorili o njegovih knjigah in tudi najnovejši o Mariji Pomagaj na Brezjah.

Damir Globočnik se je rodil leta 1964 na Jesenicah. Po končani gimnaziji v Kranju in diplomi na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer umetnostna zgodovina, se je zaposlil kot kustos za umetnostno zgodovino ter vodja galerijske dejavnosti v Gorenjskem muzeju v Kranju. Iz umetnostne zgodovine je leta 1997 magistriral, leta 2005 pa doktoriral. Leta 2012 je doktoriral še iz zgodovine. Je avtor številnih strokovnih kritik, člankov in knjig. Živi in deluje v Radovljici.

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Globočnik, če greva najprej k vašemu študijskemu preučevanju.  Tema vaše magistrske naloge na umetnostni zgodovini je bila Slovenska karikatura v času od leta 1869 do 1941. S čim vas je karikatura tako pritegnila?

Kako pa je politično dogajanje in prehod iz ene države v drugo vplivalo na slovensko karikaturo? Kdo so bili takrat glavni slovenski karikaturisti, ki bi jih na tem mestu izpostavili?

Leta 1999 ste izdali knjigo Vodiški čudeži. Nam lahko na kratko opišete zgodbo o Vodiškovi Johanci, ki je pred več kot sto leti zelo odmevala na Kranjskem in širše? Zakaj še danes velja kot sinonim za prevarantko, za prevaro?

Leta zatem ste izdali knjigo Pesnikova podoba / O portretih in karikaturah pesnika dr. Franceta Prešerna 1850-1952. Pet let kasneje ste iz umetnostne zgodovine doktorirali z doktorsko disertacijo z naslovom »Dr. France Prešeren in njegova podoba v slovenski likovni umetnosti«…

Zanimiva je tudi vaša knjiga iz leta 2001, ki nosi naslov Afera Theimer in je prav tako vezana na leto 1913. Je šlo v tem primeru res za prvi pravi medijski umor na Slovenskem?

Ob koncu oddaje pa bo spregovoril tudi o svoji knjigi, ki nosi naslov Marija Pomagaj na Brezjah s podnaslovom Layerjeva Marija Pomagaj in pričevanja o romanjih na Brezje. Vredno ogleda!

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine