10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

(VABILO) Predavanje dr. Boštjana Laharnarja: KELTI

Piše:  Z. P., / RES

Raziskovalci evropskega staroselstva (RES) vabijo na predavanje dr. Boštjana Laharnarja z naslovom KELTI, ki bo potekalo ki bo v torek, 29. novembra 2022 ob 17. uri v dvorani Muzeja VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani.

 

Kelti, skoraj mistična beseda, z asociacijo na starodavno, skrivnostno, pokopano … Toda od kod sploh izvira poimenovanje Kelti in keltsko? Kdo 50 bili Kelti? In kaj vse dandanes pomeni keltsko. V predavanju bomo predstavili aktualne ugotovitve arheološke znanosti, ki skuša odgovoriti na ta vprašanja, predvsem pa skuša razumeti dediščino prebivalcev Evrope in Slovenije iz zadnjih železnodobnih stoletij.

0 predavatelju:

Dr. Boštjan Laharnarje kustos za prazgodovino arheološkega oddelka Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani.

Kot kustos skrbi za obsežno železnodobno zbirko v Narodnem muzeju Slovenije in za njeno promo­cijo kot tudi za poljudno in strokovno podajanje vsebin. Je soavtor devetih občasnih arheoloških razstav v Narodnem muzeju Slovenije in Tolminskem muzeju in stalne arheološke razstave Zgodbe s stičišča svetov v Narodnem muzeju Slovenije.

Je član uredništva revije Arheološki vestnik in uredniškega odbora monografske serije Situla/Raz­prave Narodnega muzeja Slovenije, uredništva 41. zvezka serije Katalogi in monografije Sledovi rimske vojske na Slovenskem.

Prejel je Valvasorjevo nagrado Slovenskega muzejskega društva za enkraten dosežek v letu 2020.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine