6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V Železnikih 24 ur klekljanja in domačih obrti

Turistično društvo Železniki danes znova pripravlja 24 ur klekljanja in domačih obrti. Gre za prireditev, ki jo v Železnikih tokrat organizirajo že tretjič, odvijala pa se bo od 19. ure danes do 19. ure v soboto. V tem času bodo mojstrice in mojstri klekljanja iz Slovenije neprekinjeno klekljali.

Sočasno s klekljanjem na punklju bosta na razstavi na ogled čipki, ki so jih klekljarice in klekljarji ustvarili na prvih dveh tovrstnih prireditvah. Na prireditvi bo na voljo tudi punkelj Zamorec, možen bo nakup klekljarskega pribora, čipk in spominkov, dražgoških kruhkov, pletenih košar, košev in predpražnikov iz koruznega ličja. Klekljanje bo spremljal kulturni program, ki ga bo sooblikoval Harmonikarski orkester Železniki.

Posebej zanimiv in poučen bo sobotni spremljevalni program, saj bodo potekali prikazi starih ljudskih obrti. To so tkanje in izdelava platna na statvah, predenje na kolovratu, navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, čevljarska opravila, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger, izdelava dražgoških kruhkov, prikaz izdelave skrilnatih plošč.

Klekljali bodo tudi učenci Čipkarske šole Žiri. Sicer pa bodo v klekljarskem maratonu sodelovali klekljarice, klekljarji in klekljarska društva iz vsepovsod. S tem bodo napovedali tudi 56. Čipkarske dneve v Železnikih, ki bodo potekali od 27. junija do 1. julija in na katerih bo na ogled ustvarjena čipka z navedbo vseh sodelujočih klekljaric in klekljarjev, so sporočili iz Turističnega društva Železniki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine