5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

V ZDA jutri premiera filma “Smrt naroda: Ali lahko še drugič rešimo Ameriko?”

Vse od leta 1860 niso demokrati tako fanatično zavrnili rezultata svobodnih volitev. Tistega leta je bil njihova tarča Abraham Lincoln. Raztrgali so ga. Odšli so v vojno, da bi ga premagali. Na koncu so ga umorili. Atentat nanj je izvedel John Wilkes Booth.

V filmu z naslovom Death of a Nation: Can we save America second time? (Smrt naroda: Ali lahko še drugič rešimo Ameriko?, op. p.), ki prihaja v ameriške kinematografe, so tokrat tarča demokratov predsednik Trump in njegovi podporniki. Levica jih zmerja z rasisti, belimi skrajneži in fašisti. Te obtožbe uporabljajo, da bi upravičili svoje poskuse izgona predsednika Trumpa iz Bele hiše in diskreditiranje desnice »z vsemi razpoložljivimi sredstvi«. Tako se začne predstavitev omenjenega filma na uradni spletni strani, kjer se sprašujejo: »Katera stranka je v ZDA uvedla suženjstvo?«, »Katera stranka je izumila belo nadvlado?«, »Katera stranka je hvalila fašistične diktatorje in oblikovala svojo genocidno politiko, diktatorji pa so jo v zameno hvalili?« Torej – katera je danes rasistična stranka? Ali je fašizem zdaj institucionalno utelešen na desni ali levi?

NAPOVEDNIK filma si lahko ogledate TUKAJ.

Skozi osupljive zgodovinske rekonstrukcije in raziskovanjem fašizma film preseka s progresivnimi velikimi laži in razkrije skrito zgodovino ter eksplozivno resnico. Abraham Lincoln je združil svojo stranko in rešil Ameriko pred demokrati, prvič. »Lahko Trump – in mi – pridemo skupaj in še drugič rešimo Ameriko?« se sprašujejo ustvarjalci filma. Film so navdihnili turbulentni dogodki po ameriških predsedniških volitvah, pove režiser Dinesh D’Souza, ki v filmu razkriva žalostno podobnost med situacijami, s katerimi se danes srečuje predsednik Trump, in situacijami, s katerimi se je leta 1860 srečal predsednik Lincoln.

Film prikazuje, kako lahko Trump uporabi primer Lincolna, da enkrat za vselej naredi konec z vsemi demokratičnimi podtikanji. Abraham Lincoln je prisegel kot predsednik, ko je bila njegova država na robu sprememb, ki so za vedno spremenile državo. Lincoln se je, podobno kot danes Trump, soočil z nemogočo nalogo: kako lahko en človek združi narod, ki razpada.
»Amerika je še enkrat na razpotju. Smrt naroda ponuja močan načrt za ohranitev istega naroda, ki ga je Lincoln rešil pred katastrofalno usodo. Ali lahko pridemo skupaj in pomagamo Trumpu rešiti Ameriko že drugič?« se sprašujejo na uradni spletni strani filma.

Režiser filma Dinesh D’Souza, rojen v indijskem Mumbaju, je najbolj prodajan avtor in filmski ustvarjalec. Njegova filma iz leta 2016 Obamova Amerika in Amerika: Predstavljajte si svet brez nje sta (drugi in šesti) najboljša politična dokumentarna filma vseh časov. Njegov prejšnji film Hillaryjina Amerika je dobesedno prispeval k porazu Hillary Clinton na volitvah leta 2016 in se po uspešnosti hitro pridružil njegovima prvima dvema filmoma.
Spomnimo. Abraham Lincoln je bil 16. predsednik Združenih držav Amerike (1861–1865) in prvi republikanski predsednik. Močno je nasprotoval širjenju suženjstva v zvezna ozemlja, zato je njegova zmaga na predsedniških volitvah leta 1860 še podkrepila razdelitev naroda na dva dela in kmalu privedla do ameriške državljanske vojne. Lincoln je bil tudi predsednik, ki je zahvalni dan proglasil za narodni praznik, ustanovil ministrstvo za poljedelstvo, prenovil narodno bančništvo in banke ter za zvezni državi priznal Zahodno Virginijo in Nevado. Prav tako je s podpisom Zakona o zemlji priseljencev leta 1862 spodbudil prizadevanja za naselitev belcev na ameriškem Zahodu. Lincoln slovi po ključni vlogi pri ukinitvi suženjstva v ZDA z uzakonitvijo Razglasa o odpravi suženjstva, ki je pripravil tla za popolno odpravo le-tega. Lincolna so 14. aprila 1865 umorili. Atentat nanj je izvedel John Wilkes Booth.

Režiser filma Dinesh D’Souza 

• Režija: Dinesh D’Souza • Žanr: politično dokumentarni • Produkcija: Gerald R. Molen • Scenarij: Dinesh D’Souza, Bruce Schooley • Igrajo: Dinesh D’Souza • Premiera: 3. 8. 2018, ZDA • Distribucija: /

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine