8.8 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

V torek, 19. oktobra Vzhodno-zahodni komorni orkester v Mariboru

Piše: Jože Jan

V torek, 19. oktobra ob 19.30 uri se bo v Dvorani Union predstavil Vzhodno-zahodni komorni orkester pod vodstvom Rostislava Krimerja. Na koncertu bo nastopil sloviti violinist Julian Rachlin.

Na sporedu so štiri vrhunske skladbe:

. Koncert za violino in orkester v g-molu, BWV 1056r Johanna Sebastiana Bacha, čigar drugi stavek prinaša eno skladateljevih najbolj znanih melodij.

. Štiri letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle, ki jo je priredil ruski skladatelj Leonid Desjatnikov za violino in godala.

. Komorna simfonija št. 2 ruskega skladatelja poljskih korenin Mieczysława Weinberga.

. Serenada za godalni orkester v C-duru Petra Iljiča Čajkovskega. Skladatelj je njen nastanek opisal tako: »Serenado sem napisal iz notranje potrebe. Prišla je od srca, vendar zaradi tega, to si drznem zapisati, ni brez umetniške vrednosti.«

Vzhodno-zahodni komorni orkester

Vzhodno-zahodni komorni orkester je leta 2015 ustanovil pianist in dirigent Rostislav Krimer. V orkestru s sedežem v Minsku so zbrani vrhunski glasbeniki Vzhoda in Zahoda – solisti in vodilni orkestrski glasbeniki iz Belorusije, Češke, Francije, Gruzije, Nemčije, Estonije, Japonske, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Rusije in Ukrajine. Glasbenike druži prepričanje, da ima glasba moč povezovanja ljudi in preseganja političnih zamejitev. Njihov cilj je krepiti vezi in kulturno sodelovanje med vzhodno in zahodno Evropo ter svetom. Po glasbeni plati orkestra ne odlikuje le izjemni nabor glasbenikov, temveč tudi prefinjena glasbila, med katerimi so godala delavnic Guarneri-del-Gesuja, Guadagninija in Stradivarija. Ta nevsakdanja kombinacija prispeva k prepoznavnemu zvenu orkestra.

Julian Rachlin

Julian Rachlin je v Litvi rojen izjemen violinist, v zadnjem času pa tudi cenjen dirigent in violist. Kritiki so ga označili kot »izjemna kombinacija intelekta in muzikalnosti«,. »najboljši sotto-voce na svetu« in »fenomen« in so pohvalili njegovo osupljivo tehniko, lahkotno muzikalnost, predvsem pa kultiviran, bogat zvok.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine