14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V soboto in nedeljo pestro v slovenskem in tržaškem morju

Najbolj množična jadralska regata na svetu, Barcolana ali slovensko barkovljanka bo v nedeljo Tržaškem zalivu praznovala okroglo obletnico. Ker bo 50. po vrsti, organizatorji pričakujejo rekordno udeležbo, tako po absolutnem številu jadrnic kot slovenskih udeležencih. Že v soboto pa bo potekala tudi 5. izvedba slovensko obarvane reli regate.

Ker so sklenili poslovno sodelovanje s hotelom Kempinski Palace Portorož, se bo zato sobotna regata za razliko od prejšnjih let, ko je bil start v Izoli, začela v Portorožu, gost dogodka na približno osem milj dolgi regati Iz Slovenije na Barkovljanko pa bo med drugim tudi Vasilij Žbogar, s tremi olimpijskimi odličji najuspešnejši slovenski jadralec doslej.

V nedeljo bo nato osrednji del jadralnega praznika. Svetovni rekord Barkovljanke je iz lanskega leta, ko se je regate udeležila 2101 jadrnica, slovenski rekord pa je z začetka tega tisočletja, ko je bilo na startu dobrih 200 slovenskih posadk; lani je bilo slednjih 147. Organizatorji so izračunali, da je med regato na morju približno 25.000 ljudi, kakih 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega.

Esimit Europa 2 je edina jadrnica, ki je imela na barkovljanki pet zaporednih zmag v zgodovini in sicer med letoma 2010 in 2014. Leta 2010 je osvojila rekord na takratnem regatnem polju v dolžini 16,8 navtičnih milje s časom 56 minut in 13 sekund. Povprečna hitrost vetra je bila takrat 15 vozlov. Leto kasneje so na barkovljanki spremenili regatno polje, na katerem regata poteka do danes.

Esimit Europa 2 je med drugim osvojila je 39 zaporednih zmag na vseh regatah, katerih se je udeležila, ter ob tem postavila šest rekordov. Je tudi jadrnica, ki je nosila simbolno sporočilo o združevanju in sodelovanju ne glede na nekdanje državne meje, tako s številno mednarodno podporo diplomatov, 12 predsednikov držav, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, na krovu je združevala jadralce iz 11 evropskih držav, simbolno plula pod evropsko zastavo, ustanovitelj projekta pa je bil Slovenec Igor Simčič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine