4.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V Slovenski filharmoniji so predstavili program sezone 2023/24

Piše: C. R., STA

V Slovenski filharmoniji so danes razgrnili program prihodnje sezone. S svojimi cikli bodo nadaljevali shemo abonmajev, v katerih ponujajo velika orkestralna dela, sodobne skladbe, vokalno-instrumentalna dela ter zborovsko a cappella glasbo. Koncerti družinskega abonmaja bodo v sezoni 2023/24 izvedeni z vsakokratno ponovitvijo.

Shemo petih koncertnih ciklov, ki so jim dodali še družinski abonma, je v Slovenski filharmoniji vpeljal aktualni direktor Matej Šarc, ki je program nove sezone predstavil skupaj z umetniškim vodjem filharmoničnega zbora Gregorjem Klančičem in snovalcem družinskega abonmaja Francijem Krevhom.

Kot je povedal Šarc, bosta cikla Same mogočne skladbe in Filharmonični klasični koncerti tudi tokrat posvečena velikim simfoničnih delom. Poustvarila jih bodo abonmajskemu občinstvu tako znana kot manj znana imena, za začetek denimo francoski dirigent Charles Dutoit, ki bo sezono konec septembra odprl z drugo Mahlerjevo simfonijo, imenovano Vstajenje.

V nadaljevanju se bodo Orkestru Slovenske filharmonije pridružili dirigenti Douglas Boyd, Gordan Nikolić, Grete Pedersen, Wayne Marshall in drugi. Dirigent Alejo Perez bo med drugim izvedel tudi Concertino za harfo Zvonimirja Cigliča s solistko Urško Križnik Zupan, dirigent Franck Ollu pa bo poustvaril tudi novi deli Nine Šenk in Vita Žuraja.

Med solisti v obeh ciklih sta napovedana nagrajenec Chopinovega klavirskega tekmovanja v Varšavi Aleksander Gadžijev in mlada violinistka Patricija Avšič, ki je že prejela več nagrad na mednarodnih tekmovanjih.

V ciklu Sodobne orkestrske skladbe se bo občinstvo seznanjalo z glasbo skladateljev 20. stoletja, kar bo pospremljeno s kakšnim delom iz preteklih zgodovinskih obdobij. Na tri od štirih koncertov, ki jih pred tem predstavijo z glasbenimi poznavalci na izobraževalnih matinejah, so uvrstili tudi domače avtorje Mateja Bonina, Lariso Vrhunc in Lojzeta Lebiča. Na zadnjem bo zazvenela glasba Janeza Matičiča, koncert pa bo sicer namenjen predstavitvi južnokorejske skladateljice Unsuk Chin, ki živi v Berlinu.

V vokalno-instrumentalnem ciklu bosta filharmonični zbor in orkester poustvarila velika dela Bacha, Vivaldija, Brucknerja in Dvoržaka, medtem ko so uvodni koncert posvetili glasbi Pavla Mihelčiča. S pretežno vokalnim ciklom pa se bo Zbor Slovenske filharmonije, ki v njem izvaja a cappella glasbo, vrnil na nedeljski termin koncertov v matični hiši, je povedal Klančič. Na enem od koncertov bodo obeležili jubilej Ambroža Čopija, ostale koncerte bodo vodili Jerica Bukovec, Nele Erastus, Rahela Durič Barić, Stephen Layton in Urša Lah.

Najmlajšim in družinam so v Slovenski filharmoniji tudi tokrat pripravili družinski abonma. Kot je povedal Krevh, se bodo mladi poslušalci v novi sezoni seznanjali z naravo, kot so jo v svojih delih tematizirali različni skladatelji, med njimi Gallus, Rossini, Vivaldi, Beethoven in Čajkovski. Cikel bo sklenila noviteta Tomaža Habeta po navdihu besedila bratov Grimm, zaradi velikega zanimanja pa bo vsak od petih koncertov izveden dvakrat. Še pred začetkom abonmaja bodo glasbeniki Orkestra Slovenske filharmonije v ljubljanski Živalski vrt pripeljali Saint-Saensov Živalski karneval.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine