19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

V Slovenski filharmoniji bo nastopila slovenska vokalna skupina Plamen iz Kanade

V Slovenski filharmoniji v Ljubljani bo v petek 23. avgusta ob 19.30 koncert vokalne skupine Plamen iz Toronta, iz Kanade. Umetniška vodja je Marija Ahačič Pollak, gosta bosta Tanja Činč na klavirju in Timotej Kosovinc na kitari.  Povezovalec koncerta bo Matjaž Merljak.

Za širšo promocijo slovenskega glasbenega izročila v Kanadi in drugje je najpomembnejši nastanek dekliške vokalne skupine Plamen, ki jo je leta 1991 ustanovila Marija Ahačič Pollak. Pod njenim vodstvom je Plamen združil srca mladih potomk slovenskega rodu in prvič zagorel v javnosti z nepozabnim nastopom v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Od takrat ta plamen gori in razveseljuje poslušalce po vseh celinah. Vokalna skupina Plamen je prvič zapela, ko je Kanada priznala Slovenijo. Avgusta 2016 je ob svoji in slovenski 25. obletnici gostovala na koncertih v Ljubljani, Brežicah in na Ptuju.

Plamen je po svojem članstvu in repertoarju zares nekaj izjemnega. Članice s ponosom vzdržujejo slovensko kulturo. Potrebni čas za zborovsko delo se je vedno vrival med študij, službe in sedaj tudi v njihovo družinsko življenje. Mnoge niso imele glasbene izobrazbe, zlasti pevske, in so se morale zato še bolj potruditi, da bi obvladale glasbeno gradivo in dosegle visoko raven, ki jo zborovodkinja zahteva od njih.

Izreden dosežek, 28-letno nepretrgano delovanje Vokalne skupine Plamen, dekleta praznujejo s koncertno turnejo po Sloveniji, ki jo bodo po koncertih v Brežicah in Rogaški Slatini sklenile s koncertom v Slovenski filharmoniji.

 

Foto: Vladimir Bogovčič

KONCERTNI SPORED

Primož Košat/Franc S. Treiber/Danilo Bučar: N’MAU ČEZ JIZARO (Primož Košat, Fran S. Traiber/angl. bes. Marija Ahačič Pollak)

Radovan Gobec: NE OURI, NE SEJAJ (prekmurska ljudska)
solistke: Susan Stajan, Julijanna Stodulski, Elizabeth Helme

Marija Ahačič Pollak/Tomaž Pirnat/Timotej Kosovinc: TEČEJO, TEČEJO NITKE (Marija Ahačič Pollak)

kitara: Timotej Kosovinc

Stephen Smith: SHE’S LIKE A SWALLOW (ljudska iz Nove Fundlandije, slo. bes. Marija Ahačič Pollak)

solistka: Leah Markun

Allison Girvan: V’LA L’BON VENT (francosko-kanadska ljudska)

Timotej Kosovinc: ROCK’N’ROLL SONATA

  1. 3. Zadnji ples

kitara: Timotej Kosovinc

Dave Stewart, Annie Lennox/Deke Sharon/Anne Rough: SWEET DREAMS

Amanda McBroom/Kirby Shaw/Timotej Kosovinc: THE ROSE (slo. bes. Marija Ahačič Pollak)

solistki: Sabina Sečnik in Leah Markun

kitara: Timotej Kosovinc

Greg Gilpin: NOTHIN’ GONNA STUMBLE MY FEET (John Parker)

Eric Clapton, Will Jennings/Kirby Shaw/Timotej Kosovinc:TEARS IN HEAVEN (slo. bes. Marija Ahačič Pollak)

kitara: Timotej Kosovinc

Borut Lesjak/Nada Žgur: NE ČAKAJ NA MAJ (Fran Milčinski)

Aleksander Skrjabin: IMPROMPTU OP. 12/2 V B-MOLU

klavir: Tanja Činč

  1. C. Haynes/R. Butler/J. Sheffer/F. Romero/E. Boyer/D. Sharon: JUST THE WAY YOU ARE

solistke: Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar, Leah Markun

Mojmir Sepe/D. Novak: POLETNA NOČ (Elza Budau)

klavir: Tanja Činč

Carole King, Gerry Goffin, Jerry Wexler/Deke Sharon/Anne Rough: A NATURAL WOMAN (Carole King, Gerry Goffin)

solistka: Tatjana Smrekar

Vilko Ovsenik: MOJA GORENJSKA (Marija Ahačič Pollak)

krstna izvedba

Vilko Ovsenik/Slavko Avsenik: SLOVENIJA OD KOD LEPOTE TVOJE (Marjan Stare, angl. bes. Marija Ahačič Pollak)

solistka: Susan Stajan

Gosta koncerta

Skladatelj in kitarist Timotej Kosovinc se ukvarja z različnimi glasbenimi stili in žanri in sklada za najrazličnejše inštrumente in zasedbe. Študiral je kitaro, kompozicijo in teorijo glasbe na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost Dunaj. Kot skladatelj, kitarist in izvajalec lastnih skladb je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Uspešno se uveljavlja kot solist ali član komornih zasedb, izvaja lastne skladbe, njegova dela pa se redno izvajajo v sklopu festivalov in koncertov mednarodne veljave v Sloveniji in tujini.

Pianistka Tanja Činč trenutno končuje specialistični študij klavirja na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Je nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Večkrat je nastopila kot solistka s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je dolgoletna članica mednarodno uspešnega in večkrat nagrajenega klavirskega tria Rêverie in članica dua s hrvaško violinistko Laro Rimac. Za svoje dosežke je dobila Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine