13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V prvem delu Svetokriškega rokopisa so res zapisani zgodnjeslovenski števniki

Piše: J.S./ STA

Avstrijski strokovnjak za rokopise Franz Lackner je potrdil, da se kustode z zgodnjeslovenskimi števniki v Svetokriškem rokopisu z oznako kodeks 250 nahajajo samo v prvem delu rokopisa, ki je bil napisan v času prvega opata samostana Heiligenkreuz Gottschalka med letoma 1133 in 1147.

Kot je pojasnil Lackner, je sam kodeks 250 iz samostana Heiligenkreuz v istoimenskem kraju v Dunajskem gozdu, sestavljen iz dveh ločenih delov. Poleg tega je drugi del, katerega besedilo ni omenjeno v seznamu rokopisov iz obdobja opata Gottschalka, napisal drug pisar.

Slog drugega dela rokopisa se po njegovih navedbah tako razlikuje od prvega. Po paleografskih ugotovitvah je mogoče drugi del tega rokopisa uvrstiti v tretjo četrtino 12. stoletja, je povedal.

Da je rokopis sestavljen iz dveh delov, je že pred časom zabeležil tudi avstrijski strokovnjak za rokopise Alois Haidinger. Ta je za STA tedaj pojasnil, da je kodeks 250 današnjo velikost dobil šele v 14. stoletju, ko so oba dela kodeksov povezali v en zvezek.

Prav omenjena avstrijska strokovnjaka, Haidinger in Lackner, sta v pričujočem rokopisu prva odkrila kustode, različne oznake, namenjene ohranitvi pravilnega zaporedja besedila. Na vprašanje, kdaj sta jih prvič opazila, sta odgovorila, da tega ni mogoče čisto natančno določiti, je pa Haidinger navedel, da je to mogoče omejiti na čas pred 24. aprilom 2013, ko je bila posneta fotografija kustod.

Širša slovenska javnost je šele nedavno izvedela za odkritje kustod s števniki od 1 do 10 v Svetokriškem rokopisu, ki so po ugotovitvah jezikoslovca Mateja Šeklija zgodnja oblika slovenščine. Da gre za zgodnjo slovenščino po navedbah Šeklija potrjujejo prav jezikovne lastnosti števnikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine