4.7 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

V Podreči spominska slovesnost ob 150. obletnici smrti Simona Jenka

V sklopu Jenkovih dnevov bo ob 150. obletnici smrti Simona Jenka ob 12. uri v Podreči potekala spominska slovesnost. Slavnostni govornik bo literarni zgodovinar in profesor Miran Hladnik, do slovesnosti pa se bo mogoče organizirano sprehoditi po tradicionalni poti Jeprškega učitelja.

 

Pot Jeprškega učitelja je pešpot med Drulovko in Bregom ob Savi v mestni občini Kranj. Poimenovana je po noveli Simona Jenka Jeprški učitelj in bo v letošnjem letu uvod v spominsko slovesnost na Podreči. Pohodniki se bodo na poti do spoznali tudi z zanimivostmi vasi Jama, Praše in Mavčiče, je na predstavitvi Jenkovih dnevov dejal predsednik Kulturnega društva Simona Jenka – Šmonca Rudi Zevnik.

Pohodniki in drugi ljubitelji Jenkove literature pa se bodo opoldne zbrali pri Jenkovem spomeniku na Podreči, kjer bo potekala spominska slovesnost ob 150-letnici pesnikove smrti. Poleg slavnostnega govornika Hladnika bosta zbrane nagovorila tudi predstavnika KS Mavčiče ter Mestne občine Kranj. Sledil bo kulturni program v družbi pihalnega orkestra, pevcev, kantavtorjev in recitatorjev.

Jenkovi dnevi so se začeli v petek, natanko na 150. obletnico Jenkove smrti, s poklonom literatu v kranjskem Prešernovem gaju. Vrhunec dogajanja bo podelitev Jenkove nagrade, ki bo v četrtek potekala v Prešernovem gledališču Kranj. Za nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let so letos nominirani Nina Dragičević za poemo Ljubav reče greva (Škuc), Sergej Harlamov za Mnogoboj mitologij (Litera), Franci Novak za zbirko Vračanje pogleda (Hiša poezije), Zoran Pevec za delo Kako postati nihče (LUD Šerpa) in Kaja Teržan za zbirko Krog (Center za slovensko književnost).

Simon Jenko se je rodil 27. oktobra 1835 v Podreči na Sorškem polju kot najstarejši otrok siromašnim kmečkim staršem. Že v gimnazijskih letih je objavljal v časopisu Vaje in bil vodilni pesnik tega literarnega krožka. Pisal je pesmi o domovini, veliko njegovih del je tudi ljubezenskih, bivanjskih in refleksivnih. V liriki se je odmaknil od prešernovske romantike in pesnil pod vplivom poznoromantičnih pesmi Heinricha Heineja. Njegova najbolj znana prozna dela so karakterne novele, kot so Spomini, Tilka in Jeprški učitelj. Umrl je 18. oktobra leta 1869 v Kranju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine