6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V oddaji Beremo z dr. Jožefom Rantom st. o koreninah slovenskega naroda in aktualnih vprašanjih

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš gost bo tokrat dr. Jožef Rant st. s katerim bomo spregovorili o raziskovanju evropskega staroselstva, koreninah slovenskega naroda in aktualnem dogajanju.

Dr. Ranta bomo med drugim vprašali:

Ste vodja skupine raziskovalcev evropskega staroselstva (RES). V preteklih letih smo pri naši založbi Nova Obzorja, tudi na vašo pobudo, izdali nekaj knjig oziroma zbornikov, ki razkrivajo to problematiko. Kako to, da ste se kot strokovnjak za jedrsko tehnologijo, začeli ukvarjati z raziskovanjem slovenskih korenin?

Na mizi imava zbornik konference z naslovom Slovenci – kdo smo in od kdaj smo tu?, ki smo ga izdali pri naši založbi leta 2014. Kdo vse je sodeloval pri izvedbi te konference oziroma pri tem zborniku?

Ob predstavitvi zbornika v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa je bilo rečeno, da vašim izsledkom uradna slovenska (zgodovinska, etnografska in arheološka) stroka odločno nasprotuje? Kaj jih najbolj moti? Morda to, da ste kritični do preseljevalne razlage izvora Slovencev in zagovarjate domorodno razlago izvora Slovencev?

Leta 2015 smo na vaš predlog pri naši založbi izdali še zbornik Dr. Henrik Tuma, zamolčani raziskovalec avtohtonega slovenskega krajevnega imenoslovja v Alpah. Kaj vse vsebuje ta zbornik? Zakaj je Tuma pomemben za vedenje o naših koreninah?

Pred skoraj stotimi leti je Tuma v Jadranskem almanahu zapisal: »Zgodovinska vest, da so prišli Slovenci v VI. stoletju v kraje, kjer še danes prebivajo, je pravljica.« O tem ste že prej povedali nekaj besed. Bi ob tem še kaj dodali?

Nedavno sem v oddaji Beremo gostili tudi doktorja kemijskih znanosti dr. Antona Perdiha, ki na podlagi populacijske genetike in DNK rodoslovja, pravi, da Slovenci oziroma naši predniki na današnjem slovenskem ozemlju živimo vsaj 7.500 let. Zato smo dr. Ranta tudi vprašali, kako pomembna je genetika za vedenje o koreninah nekega naroda. Skratka, vabljeni k ogledu zanimivega pogovora!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine