13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

V Murski Soboti se danes začenja 27. literarni festival Oko besede

Piše: STA, J.S.

V Murski Soboti se začenja 27. srečanje slovenskih otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede, namenjeno slovenski otroški in mladinski književnosti, ki do sobote prinaša številne dogodke, od podelite nagrade večernica in literarnih nastopov do delavnic, pogovorov, razstav in ekskurzije.

 

Sestajanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede tradicionalno poteka v Murski Soboti, na njem se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, literarni strokovnjaki, bibliotekarji, književni pedagogi in založniki ter obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti, si izmenjujejo izkušnje in dognanja. Udeleženci so iz vse Slovenije in zamejstva.

Že od prvega srečanja so stalnica festivala simpoziji, ki jih pripravlja revija Otrok in knjiga, na njih je sodelovalo že okoli 120 referentov z več kot 180 prispevki. Festival organizira društvo za humanistična vprašanja Argo, letošnja krovna tema je slovenska otroška in mladinska poezija s poudarkom na motivno-tematskih in slogovnih značilnostih najsodobnejše slovenske otroške in mladinski poezije, njeno recepcijo pri mladih bralcih in uspešne oblike njenega promoviranja.

Literarni nastopi udeležencev srečanja v izobraževalnih ustanovah potekajo od leta 1996, obiščejo vse soboške osnovne in srednje šole ter druge ustanove v Pomurju, v Porabju na Madžarskem in v Avstriji, že tretje leto pa so literarne nastope razširili tudi v nekatere pomurske vrtce. Prireditev s pisateljicami in pisatelji se je doslej udeležilo približno 30.000 otrok in mladine.

Na okrogli mizi se bodo ukvarjali s predstavitvijo slovenskih otroških mladinskih avtorjev v tujini in delom sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev. Literarno-kritiška delavnica Mlade oči pa z vključevanjem dijakov in študentov pridobiva pozornost mladih odraslih. Študentje bodo pisali kritiko na izbrano delo iz mladinske poezije, srednješolci pa z uvodom v kreativno pisanje.

Razstava Večerničina literarna bera bo na ogled v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota mesec dni. Literarna mesta so sklop literarnih dogodkov, ki so namenjeni udeležencem, zlasti pa domačinom, in so odprti za javnost. Enako velja za knjižno tržnico, ki bo na Trgu kulture v Murski Soboti.

V Pokrajinski in študijski knjižnici bo literarni pogovor z Anjo Štefan, v kulturnem klubu Mikk bo z Andrejem Rozmanom Rozo, na ekskurziji bodo izvedli tretje Literarno mesto, matineja za učence bo na Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik.

Panonska pisateljska pot pa je ekskurzija, povezana z literarnimi ustvarjalci, hkrati pa se udeleženci seznanijo s kulturno zgodovino nekega kraja. Tokrat se bodo odpravili v Bogojino, kjer bo umetnostni zgodovinar Janez Balažic predstavil cerkev Gospodovega vnebohoda, za katero je pripravil načrte arhitekt Jože Plečnik.

Letošnjo 26. večernico, edino vseslovensko nagrado otroškega in mladinskega leposlovja, bodo Maši Ogrizek za knjigo Lisičja luna podelili v petek. Kot je zapisala žirija večernice, avtorica v fantastični pripovedi v izmišljenem svetu mladega bralca ne poskuša pritegniti z literarnimi posnetki posebnih učinkov ali z eksotiko, pač pa ga povabi, da stopi k razmišljanju o naravi časa, odnosu do smrti, usode, svobode, skupnosti, narave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine