12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V Murski Soboti postavili prvi učni čebelnjak za invalide na vozičkih

V Murski Soboti so ta teden odprli prvi učni čebelnjak, prilagojen invalidom na vozičkih. Notranja velikost čebelnjaka omogoča delo dveh invalidnih oseb na vozičkih in mentorja. Minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle, je ob odprtju čebelnjaka izpostavil, da prvi na svetu dobivamo čebelnjak, dostopen osebam na vozičkih.

Židan je ob tem izpostavila še, da odprtje čebelnjaka za invalide na vozičkih sovpada z deseto obletnico slovenske ratifikacije konvencije o pravicah invalidov. Ta nas po njegovih besedah opozarja, da morajo biti javni prostori in dobrine invalidom enako dostopni kot vsem drugim, so sporočili z ministrstva.

Čebelnjak je v osnovi tipičen slovenski čebelnjak, prilagojen delu invalidne osebe na invalidskem vozičku. Notranja velikost čebelnjaka omogoča delo dveh invalidnih oseb na vozičkih in mentorja. Vstop v čebelnjak je preko klančine varovan z ograjico, ki omogoča dostop invalidskemu vozičku. Vratni prag je znižan in tako ne predstavlja ovire.

Panji v čebelnjaku so nameščeni v eni vrsti in od tal dvignjeni za 70 centimetrov, kar omogoča delo z invalidskim vozičkom. Nad in pod panji v dosegu rok je veliko odlagalne površine, kar omogoča nemoten delo.

Na obeh straneh čebelnjaka so velika okna, ki poskrbijo za boljšo osvetlitev čebelnjaka, ki so ga izdelali v tesarski delavnici Draga Črešnjovca, člani Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije pa so pripravili panje in jih tudi poslikali. Vse police, omarice, kljuke na vratih in oknih so prilagojene višine in dostopne iz sedečega položaja.

Čebelnjak je donirala Čebelarska zveza Slovenije, ustrezno opremila pa Mestna občina Murska Sobota, dogodek pa sta organizirali Zveza paraplegikov Slovenije ter Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine