11 C
Ljubljana
sobota, 11 maja, 2024

V Ljubljano prihaja skupina Tenebrae

Piše: Jože Jan 

V mesecu juliju je Festival Europa Cantat moral odpovedati že razprodan koncert britanske vokalne skupine Tenebrae. Težko pričakovani koncert bo to nedeljo, 12. septembra 2021 ob 16. uri v  Slovenski filharmoniji, v sklopu enega največjih mednarodnih festivalov zborovskega petja v Ljubljani. 

Tenebrae je ena najboljših vokalnih zasedb na svetu, priznana po svoji strasti in natančnosti. Kritiki jo opisujejo kot “fenomenalno” (The Times) in “neverjetno čudovito” (Gramophone Magazine). Pod vodstvom Nigela Shorta nastopa na največjih festivalih in odrih po vsem svetu, vključno na BBC Proms, na Edimburškem mednarodnem festivalu, v teatru Gewandhaus v Leipzigu in na Melbournskem festivalu v Avstraliji. Zbor je znan po širokem repertoarju, od presunljivih renesančnih del do sodobnih  zborovskih mojstrovin. Dirigent Nigel Short je bil v letih 1994-2000 član priznane vokalne zasedbe “The King’s Singers” 

“Strast in natančnost” sta temeljni vrednoti Tenebrae. S svojo nenehno predanostjo vrhunski izvedbi je vizija Tenebrae izvršiti brezhibne predstave in podati nepozabna doživetja občinstvu. 

Zbor Tenebrae je prejel več nagrad po celem svetu: 

. Leta 2012 je bil Tenebrae prvi zbor, ki je bil večkrat nominiran v isti kategoriji za nagrade BBC Music Magazine Awards in je prejel nagrado za “najboljšo zborovsko predstavo”. 

. Leta 2013 je bil njihov “Fauré Requiem” z Londonskim simfoničnim orkestrom nominiran za nagrado Gramophone Awards in bil opisan kot “najboljši Fauréjev réquiem”. 

. Leta 2014 je posnetek ruske pravoslavne zborovske pesmi “Russian Treasures” dosegel prvo mesto na britanski klasični lestvici. 

. Leta 2016 je Tenebrae prejel drugič nagrado BBC Music Magazine za posnetek pesmi “Brahms and Bruckner Motets”. 

. Leta 2018 je njihov album “Music of the Spheres” prejel nominacijo za nagrado Grammy. 

 Predvideno je, da bo Tenebrae na koncertu izvedel zborovska dela sledečih avtorjev: Lotti, Tallis, Purcell, Chilcott, Whitacre in drugih. 

Organizatorji festivala Europa Cantat obveščajo, da so vstopnice kupljene za 18.7 in 11.9.2021 veljavne za nov termin. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine