6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V Ljubljani začetek 17. koroških avstrijskih kulturnih dnevov

Z odprtjem razstav koroških umetnikov Izidorja Sterna in Mirka Malla se bodo drevi v Galeriji Družina začeli 17. Koroški avstrijski kulturni dnevi v Ljubljani, ki bodo potekali vse do 11. aprila. Drevišnjega odprtja se bosta udeležila tudi avstrijska veleposlanica Sigrid Berka in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik.

Stern, ki se bo predstavil na razstavi Belo zlati trenutki: Umetnine na porcelanu, prihaja iz Neulengbacha oz. t.i. Nižje Avstrije. Svoja dela ustvarja na porcelanu, med drugim ga navdihujejo besedila koroških slovenskih literatov Valentina Polanška, Milke Hartman, Gustava Januša, Janija Oswalda in Maje Haderlap.

Z razstavo koroških karikatur pa se bo predstavil koroški akademski slikar Mirko Malle, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Portretne karikature je objavljal v celovškem tedniku Novice. Oba umetnika bo zvečer predstavila koroška Slovenka Pepca Weiss. Predvajali bodo tudi film o Sternovem slikanju, piše na spletni strani tednika Družina.

Koroški dnevi, ki imajo od letos nekoliko daljše ime – Koroški avstrijski kulturni dnevi v Ljubljani, bodo v 17. izvedbi ponudili še lutkovno predstavo, predstavitev publikacij in koncert.

Letos sta koroški organizatorki – Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza – za koroške dneve izbrali predstavo Alica v čudežni deželi lutkovne skupine SPD Srce iz Dobrle vasi v režiji Matevža Gregoriča, ki bo brezplačno na ogled v soboto dopoldne v Mini teatru.

V sredo, 3. aprila, bodo v prostorih Slovenske matice predstavili nove publikacije, med katerimi so zbirka otroških pesmi z naslovom Iz škratove krošnjice, ki je izšla ob 80-letnici Lenčke Kupper, zbornik Slovenščina v družini, ki jo je uredil Martin Kuchling, ter peta zgoščenka narečnih pripovedk, basni in pesmi, tokrat v šentprimoškem narečju – Povodni mož v Živovem bvat. Na predstavitvi bo gledališka ustvarjalka Alenka Hain brala odlomke iz svoje monodrame Njegov pogled, je razvidno iz programa koroških dnevov.

Koncertu Koroška pesem prek meja bo mogoče prisluhniti 5. aprila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. S sklopom slovenskih in dalmatinskih pesmi bo nastopila Tamburaška skupina iz Loč iz Baškega jezera, ki jo vodi Erika Wrolich. Na odru se ji bo pridružil še mešani zbor pevskega društva iz Sel pod vodstvom Romana Verdela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine