8.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

V Ljubljani so danes podelili najvišja Plečnikova odličja za arhitekturne dosežke – za projekt ljubljanske džamije

Na vrtu Plečnikove hiše so ob 18. uri podelili Plečnikova odličja za leto 2019. Podelili so Plečnikovo nagrado ter Plečnikove medalje za aktualno realizacijo, za delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike ter za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Podelili so tudi študentski Plečnikovi priznanji. Letos so najvišja odličja podelili za projekt Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani.

 

Prejemniki najvišjega Plečnikovega odličja za leto 2020, to je Plečnikove nagrade, so arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za projekt Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Sklad arhitekta Jožeta Plečnika jim je ob tej priložnosti podelil Plečnikov svečnik z vgraviranim imenom nagrajencev ter diplomo.

Vse lepo in prav, da se nagradi dobro arhitekturo kot tako, toda Islamski center je kulturni in arhitekturni tujek sredi Ljubljane! Plečnik pa je bil veren krščanski arhitekt, ki je ustvaril številne cerkve in kapelice… Odličje Plečnikovega sklada Islamskemu centru? – Ne, to pa res ne gre skupaj!

Za nameček je danes še obletnica bitke pri Sisku: datum 22. 6. 1593 je v zgodovini zabeležen kot zmaga Slovencev nad islamskimi Turki.

Danes pa nagrajujemo Islamski kulturni center, ki ni drugega, kot doprinos k islamizaciji naših krajev…

Strokovna žirija, ki so letos sestavljali arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina, je v svoji utemeljitvi ob podelitvi nagrade zapisala: »Avtorji so s projektom Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru. Dokazali so izjemni pomen celostnega oblikovalskega pristopa, ki avtorski skupini omogoča dosledno izpeljavo koncepta v vseh merilih: tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe ali posameznega arhitekturnega elementa in detajla. Koncept precizne razpršenosti posameznih stavb okrog centralnega dvignjenega trga in mošeje namerno izpostavlja samostojno pojavnost programskih elementov, ki tvorijo okvir trga in vzpostavljajo nov lasten kontekst. Veduta Ljubljane je z nagrajenim versko-kulturnim centrom po nekaj desetletjih zatišja končno pridobila vrhunsko javno arhitekturo senzibilne monumentalnosti. S Plečnikovo nagrado 2020 odlikovan projekt Islamskega versko-kulturnega centra Bevk Perović arhitektov je zgled, kako je mogoče na podlagi zmage na javnem mednarodnem natečaju z odločnim pristopom ustvariti vrhunsko arhitekturo. Dokazali so, da je odprti natečaj nujno in izvrstno orodje za zagotavljanje tradicije visoke kulture grajenega okolja, ki jo je v Ljubljani ustvaril Jože Plečnik s pomočjo vizionarskih odločevalcev. Natečaji za javno arhitekturo lahko v polnosti izkoristijo svoj potencial le ob predhodno dobro pripravljeni natečajni nalogi, ki določa prostorsko-tehnične omejitve, a hkrati jasno opredeljuje ambiciozne aspiracije naročnika. Ob tem je pomembna tudi izkušena strokovna komisija, ki zna prepoznati ter izbrati presežno, celo radikalno, in nikakor ne le ustrezno ali celo mediokritetno rešitev«.

Plečnikova odličja so najvišje strokovno priznanje za dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in notranje opreme v Sloveniji. Sklad arhitekta Jožeta Plečnika letno podeljuje slovenskim avtorjem tri vrste odličij za izbrana dela po mnenju strokovne žirije, ki so nastala v zadnjih petih letih. Razstava del prejemnikov Plečnikovih odličij bo do 1. julija na ogled v mestni galeriji na prostem na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici. Lani so Plečnikovo nagrado za Tehnološko središče ELES v Beričevem prejeli avtorji Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine