18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V Ljubljani podelili nagrado državljan Evrope Čebelarski zvezi Slovenije

V Ljubljani so slovesno podelili nagrado državljan Evrope Čebelarski zvezi Slovenije. Ta je prepričala s projektom svetovnega dneva čebel, ki smo ga prvič obeležili 20. maja. “Verjamem, da bo svetovni dan čebel postal gibanje – gibanje za čebele, za opraševalce, za hrano, za zeleni planet,” je poudaril prvi mož zveze Boštjan Noč.

Nagrado državljan Evrope Evropski parlament vsako leto podeljuje posameznikom, združenjem in organizacijam za posebne dosežke pri tistih dejavnostih, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje ter tesnejše povezovanje med državljani članic ali krepijo čezmejno in mednarodno sodelovanje v EU. Čebelarsko zvezo je za nagrado predlagalo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije.

Kot je danes poudaril evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle, so nas čebele “povezale tudi to pot”. Po njegovi oceni se je zahvaljujoč slovenskim prizadevanjem okrepila zavest, da so čebele ogrožena vrsta in da “moramo stopiti skupaj, če želimo to živalco rešiti”. Slovenija je po njegovem mnenju dokazala, da “niso pomembni kvadratni kilometri ali milijoni, ampak prava ideja in pravi cilj”.

Tako Peterle kot kmetijski minister, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, sta spomnila na razpravo o opraševalcih, ki se po pripravljenem predlogu Evropske komisije kmalu obeta v Evropskem parlamentu in na drugih organih EU. Kot je poudaril Židan, je v predlog dokumenta komisije o zaščiti opraševalcev vključeno tudi delo, ki ga je v času prizadevanj za svetovni dan čebel opravila Slovenija. “V bistvu je ta dokument … tudi naš otrok,” je izpostavil.

Pri tem se je zavzel za nadaljnje delo pri zaščiti čebel: “Brez opraševalcev ne moremo preživeti, opraševalci pa ne bodo preživeli, če bodo sprejeti le dokumenti. V ozadju je dosti dela, ki ga je nujno treba opraviti.” “Čebel ne moremo ohraniti sami čebelarji,” se je strinjal tudi Peterle in menil, da je za to potrebna podpora v vseh delih javnega življenja.

Noč pa je ob sprejemu nagrade povedal, da je bilo v začetku procesa razglasitve svetovnega dneva čebel precej pomislekov o sposobnostih in zmožnostih čebelarske zveze in Slovenije za tak podvig. Nihče se ni želel uradno izpostaviti, je bilo pa kar nekaj takih, ki so ga na sestankih označevali za “norega” in se spraševali, kaj se gre, je dejal.

Tudi danes Noč verjame, da “ni junaka v Sloveniji in v svetu, ki bi rekel ne čebelam, ne zelenemu razvoju in ekologiji”. Verjame, da bo svetovni dan čebel postal gibanje in da se bo njegovo praznovanje vse bolj razširilo po svetu. Vsi današnji govorci so se namreč strinjali, da svetovni dan čebel ne sme biti “veselica”, pač pa dan, ki bo krepil zavest o pomenu varovanja čebel, drugih opraševalcev ter širšega okolja in narave.

Čebelarska zveza Slovenije je nagrado državljan Evrope prejela za razglasitev svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude. Za nagrado so jo predlagali vsi evropski poslanci iz Slovenije, torej Lojze Peterle, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Igor Šoltes, Patricija Šulin, Ivo Vajgl, Romana Tomc in Milan Zver. Osrednja slovesnost bo 9. oktobra v Bruslju.

Kandidate za nagrado lahko sicer predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta. Vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo. Odbor za podelitev nagrad, ki mu predseduje predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, je med nacionalnimi predlogi letos izbral 50 dobitnikov iz 26 članic EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine