2.5 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

V Ljubljani bodo tradicionalno obeležili obletnico rojstva Ivana Cankarja

Pred 143 leti se je na Vrhniki rodil Ivan Cankar. Ob obletnici rojstva velikega slovenskega literata bodo v njegovem rojstnem kraju pripravili slavnostno akademijo. V Ljubljani bodo v Cankarjevem domu obletnico literatovega rojstva obeležili s slovesnostjo na ploščadi ob Cankarjevem spomeniku, zvečer bodo spomin nanj obudili tudi na Rožniku.

 

Na Vrhniki v maju potekajo tradicionalni Cankarjevi dnevi, ki bodo ob današnjem občinskem prazniku dosegli vrhunec s slavnostno akademijo in podelitvijo občinskih priznanj. Danes bodo tudi tradicionalno odprli vrata Cankarjeve spominske hiše, obiskovalci pa se bodo lahko podali tudi na brezplačno vodenje Po poti Cankarjeve mladosti.

V ljubljanskem Cankarjevem domu (CD) bodo obletnico Cankarjevega rojstva opoldne obeležili s slovesnostjo z naslovom Umetniku v spomin na ploščadi ob Cankarjevem spomeniku. Zbrane bo nagovorila generalna direktorica osrednjega slovenskega hrama kulture Uršula Cetinski, nato bo Cankarjeva pisma Anici Lušin ob glasbeni spremljavi Janeza Dovča prebiral igralec Ivan Peternelj. Čeprav gre za ljubezenska pisma, se Cankar tudi v njih razkriva kot izvrsten, rahločuten pisatelj, saj so v prvi vrsti literarni izdelki, so v vabilu na prireditev zapisali v CD.

Olepševalno društvo Rožna dolina in Četrtna skupnost Rožnik Mestne občine Ljubljana pa ob sodelovanju Mestnega muzeja Ljubljana ob 18. uri vabita na Rožnik na prireditev z naslovom Cankar in Župančič na Rožniku. Kot so zapisali v vabilu, se bodo na Cankarjev rojstni dan spomnili še drugega prebivalca Rožnika v letih 1911 in 1912, Otona Župančiča, ki je umrl pred 70 leti. Na prireditvi bodo sodelovali Boštjan Soklič, Uroš Potočnik, Jure Drevenšek, dijak Gimnazija Jožeta Plečnika ter gostja Alenka Dunja Župančič. Program bo povezovala Cvetka Bevc. Besedila so črpali predvsem iz Cankarjevih in Župančičevih pisem.

V lanskem Cankarjevem letu ob 100. obletnici literatovega rojstva so se tako po Sloveniji kot v zamejstvu zvrstile številne prireditve, ki so obudile spomin na velikana slovenske književnosti. Jubilej je pospremila tudi obsežna razstava, ki je bila na ogled v Cankarjevem domu in v Mestnem muzeju Ljubljana ter izid številnih publikacij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine