17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

V Kurnikovi hiši v Tržiču nova stalna razstava o kolarstvu

Tržiški muzej bo drevi ob 18. uri v Kurnikovi hiši v Tržiču odprl novo stalno razstavo o kolarstvu, ki je ena od nekdanjih pomembnih tržiških obrti. Nova stalna razstava bo ponudila vpogled v kolarsko delavnico in razkrila postopke izdelave koles, vozov, koči in drugih izdelkov.

Tržič je stoletja slovel po različnih obrteh in to tradicijo danes ohranja Tržiški muzej, ki je za njihovo predstavitev lani prejel Valvasorjevo nagrado. V preteklih petih letih je muzej v Pollakovi kajži prenovil stalne razstave čevljarstva, usnjarstva in tekstila ter odprl Slovenski smučarski muzej, sedaj pa je na vrsto prišlo še kolarstvo.

“Tržič se je razvijal ob prometni poti, ki je povezovala Jadran z osrednjo Evropo in kolarji so bili izredno pomembni ob tej poti. Vozovi so se namreč kvarili in jih je bilo treba popraviti, poleg tega so tržiški kolarji izdelovali nove vozove, nova kolesa. Ukvarjali pa so se tudi z izdelovanjem smuči, sank in velikonočnih ragelj,” je v sporočilu za javnost pojasnil kustos razstave Bojan Knific.

Ob tem je izpostavil izjemnega tržiškega kolarja Fortunata Kurnika, ki je bil v Evropi znan po svojih izumih. Novo stalno razstavo je muzej postavil prav v Kurnikovi hiši, ki je v začetku 19. stoletja prešla v last družine kolarjev Kurnikov. Danes je hiša, ki je ena najstarejših in najlepše ohranjenih stavb v mestnem jedru, preurejena v etnološki muzej, ki prikazuje bivanjsko kulturo 19. in začetka 20. stoletja.

V eni izmed sob sta predstavljena življenje in literarno delo enega prvih slovenskih buditeljev, pesnika in zbiralca ljudskih pesmi, pregovorov in pripovedk Vojteha Kurnika (1826-1886), z razstavo o kolarstvu pa Kurnikova hiša dobiva nove vsebine. “Zdi se nam pomembno, da ljudje začutijo ta ambient, ki je vladal v starih trških hišah, hkrati pa spoznajo vsebine, ki so pomembne za Tržič,” je pojasnil Knific.

Tržiški muzej želi obiskovalcem prijazno, aktualno, strokovno in skladno s sodobnimi muzeološkimi spoznanji predstaviti dediščino, na kateri se je in se razvija identiteta Tržičanov. Zato v muzejsko predstavitev ob predmetih, besednih opisih in likovnih pričevanjih vključuje interaktivne dejavnosti, s pomočjo katerih se je mogoče z dediščino srečevati na zabaven in hkrati strokoven način.

Tako je na razstavi, katere osnova je več deset predmetov, ki govorijo zgodbe o preteklem delu kolarjev, mogoče spoznati kolo v različnih fazah izdelave in kolesa različnih velikosti ter namembnosti. Ogledati si je mogoče podobe in miniature različnih vozov in kočij, kot so lojtrnik, gozdarski voz, tajsel, parizar, gik, žlefe in cizo. Preizkusiti je mogoče tudi velikonočno ragljo. Poleg tega so na razstavo vključene ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki še dodatno oživijo to starodavno obrt.

Zadnje novice

Sorodne vsebine