7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

V Kopru danes festival italijanske manjšine

V Kopru se bo danes odvil četrti festival italijanske narodne skupnosti. Organizatorji iz Italijanskega središča Carlo Combi si z dogodkom prizadevajo na enem mestu podrobneje predstaviti ustanove in organizacije, ki delujejo pod okriljem italijanske narodne skupnosti.

Festival bo potekal v koprski Taverni in na bližnjem Carpacciovem trgu. Dopoldne se bo na stojnicah predstavilo 23 ustanov italijanske narodne skupnosti iz obalnih občin in iz območja Buj, vsi vrtci in šole z italijanskim učnim jezikom iz Kopra, Izole in Pirana ter italijanski program Radia Koper, ki se bo preko radijskih valov v živo oglašal iz Carpacciovega trga, so sporočili organizatorji.

Predstavili se bodo tudi Italijanski knjižni kotiček Info-knjiga iz Kopra, Društvo Dante Alighieri – Odbor za Koper, Pisarna “Evropa” Italijanske unije in Društvo Poem – za enake možnosti iz Kopra. Festivalsko dogajanje bo pospremil bogat kulturni program, na katerem se bo predstavilo prek 120 učencev iz italijanskih vrtcev in šol, obiskovalcem pa bodo na voljo tudi številni gostitelji na stojnicah.

Letošnjo izvedbo bodo še dodatno popestrili dijaki in profesorji Srednje šole Pietro Coppo iz Izole, ki bodo pripravili ustvarjalne delavnice za malčke, učence in dijake.

Zvečer bo festival gostil festival izvirnih popevk v istrskobeneškem narečju. Festival, ki ga organizira Italijanska unija v sodelovanju s številnimi organizacijami, od leta 2016 poteka na treh prizoriščih, Koper pa bo prizorišče druge etape festivala. Gostje večera bodo člani tržaškega glasbeno folklornega društvo Vecia Trieste.

Festival organizira Italijansko središče Carlo Combi iz Kopra ob sodelovanju Italijanske unije in Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Festival je finančno podprlo ministrstvo za kulturo. Vstop na vsa festivalska prizorišča bo brezplačen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine