6.2 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

V knjižnici Brežice so na pot pospremili Posavsko potujočo knjižnico

Po odprtju Posavske potujoče knjižnice v Sevnici in v Radečah smo ji dobrodošlico v torek, 22. septembra 2020,  izrekli tudi v brežiški občini. Bralko, kot smo poimenovali posavsko mobilno knjižnico, se je ob 10. uri ob zvokih Gasilskega pihalnega orkestra Loče svečano pripeljal pred Knjižnico Brežice. Navzoče sta pozdravila direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč in župan Ivan Molan. Slednji je dejal, da bodo s potujočo knjižnico izenačeni pogoji za kakovostno življenje bralcev tako v mestih kot na podeželju in pri tem izpostavil, da je bibliobus lep primer povezovanja v Posavju.

Direktorica se je v svojem govoru sprehodila skozi mejnike potujočega knjižničarstva v brežiški občini. Njegovi začetki segajo 60 let nazaj, v čas potujočih kovčkov. Ti so predstavljali prvi poizkus, kako knjigo ponuditi bralcu, ki sam do osrednje knjižnice ne more. Prvi, v usnje oblečeni kovček, je bil s 66 knjigami v sezoni 1959/1960 poslan v Artiče. Leto kasneje je nadaljeval pot v Sromlje, Artiče pa so dobile drugega. Do leta 1971 so z enajstimi potujočimi zbirkami bralno kulturo širili v Artičah, Sromljah, Skopicah, Mrzlavi vasi, Veliki Dolini, Pišecah, Globokem, Kapelah, Čatežu in Pečicah. Vsak kovček je vseboval po željah bralcev izbrano kolekcijo knjig, vpisanih v posebno inventarno knjigo, ki jo poleg lesenega in usnjenega kovčka v Knjižnici Brežice hranimo še danes. 20 let po prvem kovčku je nekdanja upravnica brežiške knjižnice Elizabeta Savica Zorko v novozgrajenem domu upokojencev, kamor se je preselila tudi sama, ustanovila oddelek matične knjižnice s potujočim kovčkom.

Drugo poglavje zgodbe sega v leto 2008, ko smo na 15. festivalu potujočih knjižničarjev v Brežicah prebivalcem našega območja predstavili delovanje knjižnice na kolesih.

Leta 2016 smo posavske knjižnice začele glasno razmišljati o skupni potujoči knjižnici. Vedno močnejša želja po organiziranem potovanju knjig do bralcev je po zaslugi podpore petih posavskih županov in uspešne prijave na razpis Ministrstva za kulturo danes postala realnost. Svoj nagovor je direktorica zaključila s povabilom, naj krajani spoznajo in z veseljem uporabljajo Posavsko potujočo knjižnico, skupni projekt Knjižnice Brežice, Valvasorjeve knjižnice Krško, Knjižnice Laško z enoto Radeče  in Knjižnice Sevnica.

Dogodek je spretno povezoval Nik Škrlec, himno Posavske potujoče knjižnice je zapela Nuška Drašček, Matjaž Stibilj pa je stopil v čevlje prvega potujočega knjižničarja Lovra Stepišnika. V spremljajočem programu sta z recitacijo sodelovali tudi učenki OŠ Artiče Ana Binter in Maruša Kodrič. 

V sklopu dogodka, ki je potekal ob zaključku evropskega tedna mobilnosti, si je posavsko knjižnico na kolesih ogledalo tudi nekaj skupin osnovnošolcev iz Brežic, Globokega in Bizeljskega.

Bralko, ki se bo ustavljal na 72 postajališčih v Posavju, se bo 5. oktobra prvič podal na pot po posavskih cestah. 7. oktobra ga bomo lahko pozdravili tudi na prvih postajališčih v brežiški občini (Bukošek, Obrežje, Podgračeno in Velika Dolina), drugače pa se bo enkrat ali dvakrat mesečno ustavljal tudi v Arnovem selu, Artičah, Bizeljskem, Bušeči vasi, Cerini, Dečnem selu, Dobovi, Globokem, Gorenjih Skopicah, Kapelah, Križah, Krški vasi, Mostecu, Orešju, Selah pri Dobovi, Sobenji vasi, Sromljah, Stari vasi – Bizeljsko, Trnju in Župelevcu.

Mag. Sabina Stanič, Knjižnica Brežice

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine