0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 oktobra, 2021

V Katoliški cerkvi zaznamujejo dan miru, tokrat namenjen pogledu na politiko

V Katoliški cerkvi danes že 52. obeležujejo svetovni dan miru, ki letos poteka pod geslom Dobra politika je v službi miru. Papež Frančišek je v poslanici, ki jo tradicionalno pripravi v ta namen, zapisal, da dobra politika spodbuja temeljne človekove pravice, ki so hkrati tudi obveznost. Pozval je k zavzemanju za svet brez vojn.

Po papeževih navedbah je politika osnovno sredstvo za oblikovanje družbene zavesti in človeških dejavnosti, “vendar pa, če tisti, ki se z njo ukvarjajo, tega ne razumejo kot služenje človeški skupnosti, lahko postane sredstvo nasilja, zapostavljanja in celo uničevanja”. Politična dejavnost je zato po papeževih navedbah stalni izziv za vse, ki sprejemajo nalogo služiti lastni deželi, skrbeti za njene prebivalce in ustvarjati razmere za dostojno in pravično prihodnost.

Opozoril je, da napake političnega življenja uničujejo verodostojnost ustanov, znotraj katerih se dogajajo, ter slabijo ideal pristne demokracije. Med omenjenimi napakami je med drugim izpostavil korupcijo, zanikanje pravic ljudi, uveljavljanje oblasti z močjo, ksenofobijo in rasizem ter zavračanje skrbi za naravo.

Papež je tudi prepričan, da dobra politika pospešuje udeležbo mladih, saj lahko ti sicer zapadejo v malodušje in so obsojeni na življenje na obrobju družbe. Pozval je tudi k zavzemanju za svet brez vojn in k zavzemanju za mir.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na ministrstva za zunanje zadeve po vsem svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine