1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V Izoli nastaja največja lesena zgradba v Sloveniji, ki bo hkrati tudi raziskovalni projekt inštituta InnoRenew CoE

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v izolskih Livadah s slavnostnim dogodkom proslavil začetek gradnje novega stavbnega kompleksa inštituta, ki bo hkrati tudi največja lesena zgradba v Sloveniji. Vodilni partner projekta je Univerza na Primorskem. Dogodka so se udeležili tudi župan občine Izola Danilo Markočič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Na gradbišču v Livadah nastaja nov kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Gre za dve med seboj povezani zgradbi, ki bosta imeli skupno 8.200 m2 bruto površine. Zgradbi, ki sta ju arhitekta Eva Prelovšek Niemelä in Arne Niemelä zasnovala skupaj z znanstveniki iz InnoRenew CoE, bosta narejeni ne le po preizkušenih načelih sodobne trajnostne gradnje, ampak bodo vanju vgrajene tudi znanstvene ideje raziskovalcev inštituta, ki do zdaj še niso bile preverjene v praksi. Sestavljeni bosta iz hibridne konstrukcije lesa, betona in jekla. Celoten gradbeni kompleks bodo znanstveniki sproti spremljali z meritvami in preverjali, kako deluje, zato je stavba sama po sebi tudi raziskovalni projekt.

Stavba pa ne bo le največja lesena stavba v Sloveniji, ampak, kot je poudarila direktorica InnoRenew CoE prof. dr. Andreja Kutnar, bo tukaj zraslo raziskovalno središče z vrhunsko raziskovalno opremo, predvsem pa z mednarodno interdisciplinarno ekipo, ki bo lahko naredila velik preskok v slovenskem, evropskem in svetovnem lesarstvu. Dr. Kutnarjeva je poudarila tudi pomen prehoda celotne družbe v krožno gospodarstvo, kar lesna panoga zagotovo omogoča, ter prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso. To, da raziskovalci in gospodarstvo med seboj tesno sodelujejo pod isto streho, je za slovenske razmere korenit miselni preskok. »Naša nova lesena zgradba bo postala stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso, saj bomo lahko na enem mestu učinkovito povezali raziskovalno in razvojno opremo in znanje z razvojnimi kapacitetami lesne industrije in drugih z njo povezanih industrij. Organizirali bomo lahko še tehtnejše dogodke za popularizacijo znanosti, razvoja in inovacij ter v sodelovanju s pripravljavci politik in političnimi odločevalci soustvarjali ugodne razmere za razvoj lesarstva,« je poudarila dr. Kutnar. Po njenih besedah se je začetna ideja projekta InnoRenew porodila iz spoznanja, da lesarstvo v Sloveniji potrebuje nov zagon, če želi ponovno pridobiti enakopraven položaj z drugimi gospodarskimi sektorji.

S tem se je strinjal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je izrazil željo, da bi bilo takih projektov še več. Poudaril je tudi kompleksen odnos Slovencev do lesa: »Nanj smo ponosni, a šele zdaj ga ponovno postavljamo v središče naših inovacij, industrijskega oblikovanja in arhitekture. Zgradba, ki bo zrasla tu, je prelomna točka, po kateri ne bo nič več, kot je bilo doslej.« Minister je prepričan, da je raziskovalni in gradbeni projekt inštituta InnoRenew CoE dober primer trajnega in trajnostnega preboja slovenskega gospodarstva: »Slovenija lahko najde svoje mesto pod soncem samo z znanjem in zavezanostjo novim, naprednejšim modelom družbenega in gospodarskega razvoja.«

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je projekt InnoRenew tudi finančno podprlo in zagotovilo sofinanciranje za izgradnjo te največje lesene zgradbe v Sloveniji ter za vrhunsko laboratorijsko opremo. V svojem uvodnem nagovoru je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec izrazila veselje nad tem, da bo Slovenija dobila edinstven objekt za raziskave, razvoj in inovacije ter tako dosegla pomemben mejnik za razvoj znanosti. »Začetek gradnje raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE je izjemna spodbuda v tako negotovem času, s katerim se spopada ves svet,« je poudarila ministrica dr. Simona Kustec.

Občina Izola je prepoznala izjemno vrednost projekta že leta 2017, ko je na občinskem svetu soglasno potrdila, da se stavbna pravica za zemljišče v Livadah prenese na InnoRenew CoE, in tako dala prostor, kjer raste nov raziskovalni inštitut. Kot je poudaril župan občine Izola Danilo Markočič, »z današnjim dogodkom začenjamo udejanjati strategijo, ki smo si jo v Izoli začrtali s prevzemom mandata: občankam in občanom zagotavljati boljšo kakovost bivanja in kakovostna ter stabilna delovna mesta. Prepričan sem, da bodo vrhunska znanja, ki s tem inštitutom prihajajo v občino Izola, našim mladim generacijam ponujala obilo možnosti osebne rasti in poslovnih priložnosti.«

Ob zaključku slavnostnega dogodka so prisotni sestavili leseno drevo, s katerim so na simbolni ravni prikazali, da je ključ za uspeh v sodelovanju, partnerstvih in skupnih prizadevanjih za napredek.

mag. Alenka Paulin

Zadnje novice

Sorodne vsebine