8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V Izoli muzicirajo mladi iz več kot štiridesetih slovenskih godb

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb med 19. in 25. avgustom 2018 v Izoli poteka že 38. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa. Ob koncu tabora se bodo glasbeniki predstavili na treh koncertih.

 

Prvi koncert bo v Paviljonu parka Pietro Coppo v petek, 24. avgusta 2018, ob 20. uri, sledita še nastopa v Dvorani centra dnevnih aktivnosti za starejše, ki bo v soboto, 25. avgusta 2018, ob 13. uri in zaključni koncert tabora, ki se bo odvil v letnem kinu Arrigoni v Izoli v soboto, 25. avgusta 2018, ob 19.30 uri. Pihalni orkester Musica creativa bo pod taktirko dirigenta Mitje Dragoliča izvedel dela, ki so jih napisali Bojan Adamič, Nigel Hess, Jani Golob, Alberto Ginastera, Tomaž Habe, Bill Whelan in Jacques Press. Vstop na vse koncertne prireditve bo prost.

V Pihalnem orkestru Musica creativa, ki deluje med 19. in 25. avgustom 2018 v Izoli, sodeluje devetdeset mladih godbenic in godbenikov v starosti 10 do 23 let, ki prihajajo iz več kot štiridesetih slovenskih godb ter iz Avstrije in Italije. Kar 90 odstotkov nastopajočih godbenic in godbenikov je mlajših od 18 let. Njihovi mentorji so Irena Rovtar za flavto, Jakob Bobek za klarinet, Ernest Jazbec za oboo, Dejan Rihtarič za fagot, Ita Nagode za saksofon, Miha Salobir za trobento, Robert Petrič za rog, Miran Šumečnik za pozavno, Rok Vilhar za tubo in evfonij ter Mitja Tavčar za tolkala.

Tradicija taborov, ki jih Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb organizirata za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj je bil prvi že leta 1979 v Ljutomeru. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih mentorjih iz Slovenije in tujine in možnost delovanja na področju godbeništva na višji ravni. Namen tabora je poleg izobraževalnega in razvojnega dela z mladimi tudi sestaviti slovenski mladinski pihalni orkester pod taktirko znanega in kvalitetnega dirigenta. Do sedaj so orkestru že dirigirali Alojz Zupan, Jože Hribovšek, Simon Robinson, Miro Saje, Jan Cober, Boštjan Dimnik, Gregor Kovačič, Mitja Dragolič, Marjan Grdadolnik in drugi.

Prvotno poslanstvo izobraževanja mladih godbenic in godbenikov je Musica creativa že davno prerasla. Postala je nepogrešljiv del godbeniške dejavnosti tako za mlade glasbenike kot poslušalce, saj vedno spoznajo nove in nove možnosti, ki jih prinaša razvoj svetovnega godbeništva. Godbeništvo je v Sloveniji dobro razvejano in ima pomembno vlogo v vsakdanjem življenju. Godbe so pri svojem delu vsestranske, usmerjene v različne glasbene zvrsti, tako igrajo tradicionalne marše, koračnice, pa tudi moderne skladbe in priredbe filmske glasbe. Poleg tega obstajajo tudi simfonična dela, ki so ali prirejena ali pa napisana izrecno za pihalni orkester. Vse to je možno zaradi posebnega zvočnega učinka godb, saj pihala in trobila ustvarjajo bleščeč zvok in so zmožna prilagajanja vsem slogom in »koncertnim« prostorom. Za godbe vsako leto po vsem svetu in tudi v Sloveniji nastajajo nove in nove skladbe, v katerih skladatelji iščejo zvočne in pedagoške pristope pri glasbenem izobraževanju mladih. Glasba odpira vrata mladim, ki iz šole prehajajo v svet: v svet dela, kulture, intelektualnih aktivnosti in človeških vplivov ter součinkovanj. Zato moramo izkoristiti ta dar, dar glasbe in umetnosti, ki sta v življenju vsakega otroka in mladostnika neprecenljiva – poletni tabor mladih godbenic in godbenikov je temu tudi namenjen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine