4.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

V gozdu skrita čudežna cerkev

Legenda o povsem skriti cerkvi svetega Lenarta nad Mežico ima več zgodb in razlag. Je grof Štalekar res preskočil Mežico in pristal na Macigojevem vrhu, kjer je zgradil cerkev? Je bolj verjetna legenda o svetemu Lenartu, osvoboditelju jetnikov? Cerkev naj bi imela tudi čudežno moč – ugriz v verigo, napeljano okoli stavbe, po ljudskem izročilu pozdravi vse težave z zobmi.

Makadamska cesta, ki se vije po mejnih hribih med Prevaljami in Mežico, nas po vožnji mimo nekaj deset kmetij pripelje do točke, kjer za trenutek med gostim gozdom uzremo vrh cerkvenega zvonika, pokritega s šikli. Samo z določenega mesta lahko uzremo zvonik povsem skrite cerkve, samo stavbo pa lahko vidimo šele, ko se ji približamo na nekaj deset metrov. Zakaj je cerkev tako skrita in nedostopna? Kdo bi gradil cerkev tako visoko in v gozdu?

O cerkvi pričajo že Möderndorferjeve pripovedke

Mežiška dolina je polna zanimivih zgodb, legend in čudežev, neverjetnih in nekoliko bolj verjetnih. Tudi o cerkvi svetega Lenarta so naši predniki govorili in pisali različne zgodbe, ki so zanimive in aktualne še danes. Že Möderndorfer je v pripovedki Turki v Mežici opisal nastanek cerkve svetega Lenarta. Po ljudskem izročilu naj bi jo dal zgraditi mežiški grof Štalekar, ki je imel grad na Štalekarjevem vrhu nad Mežico. Ko so grad zajeli Turki, pobili vse Štalekarjeve podložnike in vojake, je bil edini up njegov poslednji konj.

Celoten članek preberite TUKAJ

Vir: Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine