11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V galeriji Družina stripovska razstava Stepančiča o misijonarju Baragi

V Galeriji Družina bodo drevi odprli razstavo Damijana Stepančiča z naslovom Baraga – Črna suknja med Indijanci, ki je nastala ob izidu avtorjevega stripa oziroma risoromana o delovanju Friderika Ireneja Barage (1797-1868) med Indijanci ob Velikih jezerih. Stepančič je pri ustvarjanju sledil dnevniškim zapiskom in pismom slovenskega misijonarja.

Priznani ilustrator Damijan Stepančič se je tokrat lotil ustvarjanja biografskega stripa o Frideriku Ireneju Baragi ter skušal predstaviti njegovo življenje in misijonarsko delovanje. V času svojega delovanja v Severni Ameriki je Baraga deloval v petih misijonih, dvakrat potoval v Evropo, postal škof in spreobrnil številne Indijancev. Strip želi prikazati njegovo predanost, modrost ter neomajno vero v Boga in Indijance.

Kot so zapisali v Galeriji Družina, strip bralcem približa danes nekoliko pozabljenega, a znamenitega duhovnika, raziskovalca in voditelja med severnoameriškimi Indijanci. Njegova pričevanja in biografije pripovedujejo neprecenljive zgodbe o Ameriki, kakršna je bila, preden so jo evropski priseljenci popolnoma poselili, o indijanskem načinu življenja in njihovi kulturi. Spomniti velja, da je bil Baraga prvi avtor indijanskega slovarja.

Bralce iz stripa med drugim izve, kakšen je bil kulturni dialog med Evropejci in Indijanci, seznani se z Baragovimi potovanji in številnimi nevarnostmi tedanjega časa, v delu pa je predstavljen tudi Baragov edinstven prispevek k vzpostavitvi duhovnega ter kulturnega dialoga med slovenskim in ameriškim prostorom.

V Mali vasi pri Trebnjem rojeni Baraga je kot škof in kandidat za svetnika v ameriški državi Michigan še vedno prisoten, zlasti v mestu Marguette, kjer se je njegov grob ohranil do danes, so še zapisali v galeriji. Razstavo bo odprl Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, o razstavi in stripu pa bo spregovoril Žiga Valetič.

Damijan Stepančič (1969) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Velja za enega najbolj vidnih sodobnih slovenskih ilustratorjev. Pri ilustraciji, za katero je dobil že vse slovenske nagrade za to zvrst, si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kakovostno. Veliko ustvarja s soprogo Lucijo, velikokrat pa sodeluje tudi s pisateljem Petrom Svetino. Letos je bil s Svetino nominiran tudi za slovito Andersenovo nagrado.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine