12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V Frankfurtu danes začetek največjega knjižnega sejma na svetu

V Frankfurtu bo danes za stroko vrata odprl 70. mednarodni knjižni sejem. Na njem se predstavlja okoli 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav, organizatorji napovedujejo okoli 3700 dogodkov. Častna gostja je Gruzija, za slovensko predstavitev je poskrbela Javna agencija za knjigo (JAK). Za širšo javnost bo sejem vrata odprl konec tedna.

 

Tudi letošnji knjižni sejem v Frankfurtu poteka v časih, ki založništvu niso naklonjeni. V branži še vedno vztraja trend padanja, knjižni trg kupce izgublja na račun interneta in družabnih omrežij. Založbe in knjigarne zato največji knjižni sejem na svetu vidijo kot priložnost za popularizacijo knjige.

Prevladujejo gostje iz tujine; razmerje je 70 proti 30. Založb, ki izdajajo knjige v nemščini, je manj, kot jih je bilo v prejšnjih letih, manj je letos tudi desničarsko profiliranih založb. Direktor sejma Juergen Boos kljub temu pričakuje polarizirajočo razpravo.

Častna gostja sejma Gruzija se predstavlja pod motom Gruzija – “Made by Characters”, s čimer aludirajo na gruzijsko abecedo. Tudi oblikovanje paviljona je navdihnilo 33 črk gruzijske abecede; slednja je bila leta 2016 uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Jak po februarskem podpisu pogodbe Slovenijo letos v Frankfurtu prvič predstavlja kot uradno častno gostjo sejma leta 2022. Danes bo na slovenski stojnici tradicionalni sprejem za mednarodne partnerje, ki se ga bodo udeležili tudi slovenski gosti, vključno z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom. JAK pa bo pripravila tudi dogodke na samem sejmišču in v mestu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine