15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

V Cankarjevem domu na Vrhniki bodo danes podelili Cankarjevo nagrado

Piše: C. R.

V Cankarjevem domu na Vrhniki bodo danes podelili Cankarjevo nagrado, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku Ivanu Cankarju ter hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta. Zanjo so nominirani Andrej Blatnik, Gašper Kralj, Mirana Likar in Lucija Stepančič. Dobitnika bodo razkrili med samo podelitvijo.

Blatnik je nominiran za roman Luknje. Žirija je med drugim v utemeljitvi zapisala, da je Blatnikova pisava pregnetena z aluzijami in citati, slog je filozofsko hladen, odmaknjen in samouvrtan s komentarji, odboji in njegove glavne retorične figure so variacije.

Gašper Kralj je nominiran za roman Škrbine. Ta se po mnenju žirije bralcu ponuja kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja.

Biografski roman Pripovedovalec avtorice Mirane Likar je zgodba o tem, kako zelo potrebujemo pripovedovanje o sebi. Avtorica je po besedah žirije z njim prepričljivo dokazala, kako se da pripovedovati.

Roman Naj me kdo zbudi Lucije Stepančič pa se predstavlja kot re invencija in posodobitev ljudskega motiva mrtveca, ki pride po ljubico, a postavljenega v kontekst sodobne kulturniške in umetniške srenje.

Žirijo za Cankarjevo nagrado sestavljajo Darja Pavlič, Matej Bogataj, Ana Geršak, Niko Grafenauer in Ivan Verč (predsednik).

Podelitev Cankarjeve nagrade bo potekala v Veliki dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki s pričetkom ob 17. uri. Dogodek bo na svojem programu in kot video na svoji spletni strani prenašal program Ars.

Cankarjevo nagrado so leta 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, donatorica nagrade je Občina Vrhnika. Nagrajenec prejme denarno nagrado v višini 5000 evrov bruto in diplomo.

Cankarjevo nagrado lahko prejme delo s kateregakoli področja ustvarjanja Ivana Cankarja – pesniška zbirka, roman, drama ter zbirka kratkih pripovedi ali esejev, poroča STA.

Letos bodo nagrado podelili drugič, lani jo je prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine