0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

V Bohinju se začenja 12. mednarodni festival alpskega cvetja

Letošnji, že 12. mednarodni festival alpskega cvetja, ki se v Bohinju začenja danes, bo ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav posvečen štirim alpskim cvetlicam, ki so poimenovane po najvišjem slovenskem vrhu. Festival bo tudi tokrat ponudil vrsto predavanj, delavnic, botaničnih izletov in kulturnih dogodkov.

S festivalom, ki ga pripravlja Turizem Bohinj, želijo v Bohinju predstavitvi rastlinsko pestrost tega območja in spodbujati spoštljiv odnos do njenega ohranjanja, tako pri domačinih kot pri turistih in obiskovalcih.

Do 10. junija se bo zvrstila cela kopica kulturnih in izobraževalnih prireditev, povezanih s cvetličnimi temami, od likovnih razstav in glasbenih večerov do delavnic o tem, kako lahko samoniklo cvete polepša in obogati naše življenje. Med drugim bodo obiskovalcem na voljo tečaji fotografije, kulinarične delavnice, spoznavanje čebelarstva in likovni tečaji.

Pod vodstvom domačih vodnikov in botaničnih strokovnjakov bodo lahko spoznali cvetlično bogastvo Bohinja, kjer raste več kot 1000 različnih rastlinskih vrst. To izjemno rastlinsko bogastvo že dolgo vzbuja zanimanje strokovnjakov in občudovanje ljubiteljev narave.

Že od prvih začetkov znanstvenega proučevanja slovenske flore so gore nad Bohinjem namreč veljale za pravo zakladnico alpskega cvetja, kar se ob skrbnem gospodarjenju domačinov ohranja tudi dalje. Da pa bi dali temu cvetličnemu bogastvu pravo veljavo, so se v Bohinju pred 12 leti odločili pripraviti poseben festival.

Vsako leto na festivalu cvetja naštejejo med 500 in 600 udeležencev izletov in delavnic. Vsako leto pa se povečuje število tistih, ki v Bohinj pridejo prav zaradi festivala, je ta teden na novinarski konferenci povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Kot je izpostavil, je namen festivala, da gost začuti odnos, ki ga v Bohinju želijo gojiti do svojega okolja.

Ana Marija Kunstelj iz javnega zavoda Triglavski narodni park, ki je soorganizator festivala cvetja, je pojasnila, da v zavodu podpirajo takšne vzdržne trajnostne načine delovanja. Festival je namreč dober primer, kako je mogoče narediti turistični produkti, ki je skladen s trajnostnim obiskovanjem narave.

Letošnji festival je zaradi obeležitve 240. obletnice prvega pristopa na Triglav posvečen štirim alpskim cvetlicam, ki v svojem imenu nosijo Triglav. To so triglavska roža, triglavski svišč, triglavska neboglasnica in triglavski dimek. Te štiri rože je konec 18. stoletja poimenoval raziskovalec Baltazar Hacquet.

Festival se začenja danes, njegova slovesna otvoritev pa bo v soboto, ki se bo začela s tržnico domačih izdelkov in z uživanjem na travniku. Uvod v festival je bila sicer že prav tako tradicionalna prireditev U konc’ sveta so pravljice doma, ki je po prenovljeni zlatorogovi pravljični poti potekala prejšnji konec tedna in ki vsako leto privabi veliko družin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine