7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

V Bilčovsu na Koroškem premiera Krsta pri Savici

V petek, 13. aprila 2018 ob 19:30 bo v Farnem domu v Bilčovsu na Koroškem premiera recitala Prešernovega epa Krst pri Savici v izvedbi Janka Krištofa.

 

Vstopnina: PP: € 8,—, VB € 10,—, mladina/študentje: € 5,—
Prireditelja: Krščanska kulturna zveza / fara Bilčovs

Krst pri Savici (France Prešeren)

Krst pri Savici je obsežna epsko-lirska pesnitev, ki jo je v drugi polovici leta 1835 napisal slovenski romantični pesnik France Prešeren in z njo postavil Slovencem trajen pesniški spomenik.

Vsebina „Krsta“ je pokristjanjevanje Karantancev v 8. stoletju, glavne osebe pa sta pogana Črtomir in Bogomila ter vojvoda kristjanov, Valjhun. Prešeren v pesnitvi Črtomirja in njegove soborce prikaže kot romantične junake, ki ljubijo svobodo in niso pripravljeni se podvreči tujemu jarmu. Njegov veliki nasprotnik je vojskovodja Valjhun, ki z mečem in bojem nasilno širi novo vero. Že šest mesecev trajajo boji in kristjani so v silni premoči. Črtomir se s svojimi tovariši zateče v Ajdovski gradec pri Bohinju, kjer pride do zadnjega odločilnega spopada, v katerem padejo vsi Črtomirjevi vojščaki in prijatelji. On sam se po izgubljeni bitki zateče na blejski otok, kjer želi še enkrat srečati svojo ljubljeno Bogomilo. Iznenaden mora spoznati, da se je le-ta medtem pustila krstiti in prosi tudi njega, da se s krstom obvaruje gotove smrti. Črtomir se vda in prevzame novo vero ter postane sam oznanjevalec krščanstva. 

Prešeren je pesnitev pozneje z uvodnim sonetom posvetil svojemu tragično umrlemu prijatelju Matiji Čopu.

Krst pri Savici je deveti recitalski projekt Janka Krištofa, ki vsakič k sodelovanju povabi glasbenike, tokrat klavirskega virtuozaTonča Feiniga.

S svojimi recitali Janko Krištof hoče zbujati  čut za lepoto slovenske in svetopisemske besede

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine