15.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 maja, 2024

Uvodni koncert 7. Filharmoničnega festivala baročne glasbe v Slovenski filharmoniji

Piše: Jože Jan

Drevi ob 19.30 bo v Slovenski filharmoniji uvodni koncert 7. Filharmoničnega festivala baročne glasbe, posvečen francoskim skladateljem 18. stoletja.

Orkester Slovenske filharmonije bo vodil hrvaški violinist in specialist za baročno glasbo Bojan Čičić. Na sporedu bo Rameaujeva virtuozna komorna glasba, uvertura in violinski koncert Jeana-Marieja Leclairja, Koncertantna simfonija za dve violini in orkester št 2, ki jo je komponiral Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Gorges in Simfonija št 3. Françoisa-Josepha Gosseca.

V Angliji živeči hrvaški violinist Bojan Čičić je specialist za repertoar od poznega 16. stoletja do romantičnih koncertov na zgodovinskih glasbilih. Že vrsto let deluje kot koncertni mojster britanskih ansamblov Akademija za staro glasbo in Florilegium. Njegov posnetek Bachovega Koncerta za dve violini z violinistko Rachel Podger je revija BBC Music razglasila za najboljši posnetek te skladbe. S svojim ansamblom Illyria Consort raziskuje redkeje izvajani repertoar 17. in 18. stoletja. Z njim je nastopil na Festivalu stare glasbe v Utrechtu, Baročnem festivalu Korkyra na Korčuli, festivalu Laus Polyphoniae v Antwerpnu in v francoskem Sabléju. Od leta 2016 poučuje baročno violino na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine