9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Uvedena posebna stopnja davka samo za knjige

Knjige bodo odslej obdavčene manj. Veljati je namreč začela novela zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), ki za knjige in druge publikacije uvaja posebno stopnjo davka, najnižjo od vseh. S tem naj bi prispevali k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce.

V Sloveniji je doslej veljala splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka. Z današnjo uveljavitvijo novele zakona o DDV pa se jima je pridružila še posebna znižana stopnja DDV v višini pet odstotkov. Ta velja za dobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih kot elektronskih nosilcih. Ne velja pa za gradiva, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oz. jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video ali zvočne vsebine.

Po ocenah predlagateljev, to so vsi poslanci državnega zbora, naj bi se zaradi nižje obdavčitve knjig v državni proračun steklo 9,4 milijona evrov manj davkov. Ali bodo zaradi tega nižje tudi cene knjig, pa bo treba preveriti v knjigarnah.

DZ je novelo zakona sprejel na novembrski seji in ker je bilo časa za prilagoditev programske opreme tej novosti malo, bo Finančna uprava RS sprva delovala preventivno, torej bo na napake zgolj opozarjala.

Posebna, petodstotna stopnja DDV prihaja več kot desetletje po pobudi, da knjige sploh ne bi bile obdavčene. Evropska zakonodaja tega sicer trenutno še ne dopušča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine