18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Utrip poletja slovenske Istre

Piše: L. B.

V slovenski Istri bo v času poletnih počitnic organiziranih veliko dogodkov, od večjih glasbenih nastopov do manjših intimnih koncertov, dogodki za ljubitelje umetnosti in najmlajše in seveda kulinarično dogajanje.

Potekale bosta dve kulinarični prireditvi. Tretja edicija Altroke Istra Gourmet Festivala bo vse gurmanske navdušence razvajala v četrtek, 26. avgusta v Dekanih. 4. september pa bo namenjen drugemu izolskemu street foodu, Pomolu okusov. Slednji bo tudi okusna napoved Dnevov bakalaja, ki sledijo med 10. in 26. septembrom.

V avgustu se bodo odvijali trije različni koncerti. 14. avgusta bo na oder stopil Gal Gjurin s skupino ter gostjo, Kanadčanko Veronico Charnley in navdušujočo spremljevalno zasedbo. Kot posebni gost bo nastopil tudi enajstletni avtor, tolkalist, pianist, in pevec Kras Gjurin, sicer Galov sin. 21. avgusta bodo obalo preplavile mešanice melodij neworleanškega swinga in francoskega šansona, ki jih bo z občinstvom delila skupina Počeni škafi. 28. avgusta pa bodo poslušalci lahko prisluhnili skupini Fake Orchestra, poznani po priredbah slovenskih ljudskih pesmi, ki se stapljajo v modernejše glasbene oblike.

foto: Nada Zgank

V Kopru je živahno ob ponedeljkih, ko so organizirani brezplačni koncerti v Taverni. Tam se lahko razvedrite 16. avgusta, ko bosta nastopila Golnar & Mahan, 23. z Goran Rukavina trio in 30. 8., ko večere zaključi Roya Quartet. Med avgustovskim glasbenim programom v Kopru velja izpostaviti Festival Poletje z biseri, ki bogati dogajanje ob sredah. 11. avgusta bodo na Kapodistriasovem trgu nastopili Fed Horses – Čedahuči – Dagi, 18. avgusta pa bosta biserno ogrlico sklenila Tokac in Hamo. Ob torkih lahko v zunanjem atriju Pretorske palače prisluhnete melodijam festivala JEFF z zaključnim večerom 27. avgusta. Pestro je tudi v zaledju, kjer se prav tako ob četrtkih dogaja cikel glasbenih večerov Od Črnega Kala dol in v Kubedu glasbeni cikel.

V Izoli se lahko udeležite dogodkov v parku Pietro Coppo ali še bolj intimnih dogodkov v Ljubljanski ulici. V parku boste 13. avgusta z nastopom skupine Year of Rookie na svoj račun prišli ljubitelji alternativnega roka, že naslednji dan bodo melodije bolj umirjene. Prepustili se boste lahko slovenskim ljudskim pesmim izpod strun Marjetke Popovski. Vikend bo na nedeljo zaključil lokalni avtor, kitarist in pevec Yan Baray. 19. avgusta bo v parku donela komorna glasba, ko se bo zgodil koncert komornih skupin.

V Portorožu se godi niz brezplačnih dogodkov Poletje v Portorožu, katerega del so tudi torkovi in četrtkovi koncerti v Rožnem vrtu. Ob nedeljah se portoroško dogajanje sklene na istrskih folklorno-glasbenih večeri na portoroški ploščadi. Oživel je tudi travnik pred Epicentrom v Luciji. Poletje na travniku med drugim prinaša v avgustu še tri koncerte. Sredine večere na Prvomajskem trgu v Piranu bogati Piranski poletni utrip, ki bo avgusta predstavil Ano Pupedan, Jureta Lesarja in Aniko Horvat. Za ljubitelje klasične glasbe pa bo poskrbel že 20. Tartini festival, ki bo med 21. avgustom in 9. septembrom v Piran prinesel prave poslastice baročne komorne glasbe.

foto: Jakob Buzan

Med večjimi dogodki lahko v Kopru obiščete Summer Afro Latin Festival, ki se bo odvil med 11. in 15. avgustom. Dan prej, 14. avgusta, ste ljubitelji rock melodij vabljeni v Arrigoni, kjer bo občinstvo navdušil Hamo & Tribute 2 Love, 20. avgusta pa bodo tam odmevale melodije legendarnih Beatlov. Nastopili bodo namreč Help! A Beatles Tribute. Portoroške noči bodo ponudile nastope treh odličnih slovenskih

izvajalcev, v amfiteatru Avditorija Portorož bodo nastopili Nina Pušlar (10. 8.), Vlado Kreslin in Mali bogovi (13. 8.), ciklus Portoroških noči pa bo s svojo neustavljivo energijo zaključil Magnifico (14. 8.).

Za ljubitelje gledališča bo v četrtek, 26. avgusta, v Ankaranu uprizorjena gledališka predstava Gola, v kateri bosta zaigrali Maja Blagovič in Tinkara Kovač. Gledališko obarvani so tudi torki na koprskem Martinčevem trgu. V Izoli se boste lahko nasmejali Gašperju Bergantu, ki bo s stand-upom nastopil 12. avgusta v parku Pietro Coppo in Tadeju Tošu, ki bo arrigonijevo občinstvo spravljal v smeh dan kasneje. Konec avgusta, natančneje med 25. in 29. avgustom, bomo na izolskem Kino otoku – Isola Cinema zopet uživali v kinu na prostem. Festival, ki vsako leto pusti poseben pečat v poletju, združuje izjemne umetnike in njihove filmske stvaritve, sproščeno ozračje ter druženje ljubiteljev filmske umetnosti pod čarobnimi izolskimi borovci. Filmske projekcije si lahko ogledate tudi v Portorožu, kjer je ob ponedeljkih v Rožnem vrtu na sporedu kino pod zvezdami, Poletje na travniku pa prav tako prinaša še dve filmski projekciji in tri večere komedije. V Piranu in Portorožu pa bo poletno kulturno dogajanje obogatila tudi vrhunska slikarska umetnost. Vse do konca septembra bosta na različnih prizoriščih na ogled razstavi del Safeta Zeca in Cesareja dell’Acque. 28. avgusta pa se pričenja tudi ena od prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas – 56. Ex-Tempore Piran.

Otroke bo ob četrtkih v Piranu razveseljeval otroški program Juhuhu, spet smo tu, med 19. in 22. avgustom pa bo potekal 4. Mednarodni kamišibaj festival Beli delfin. 15. avgusta pa bosta najmlajšo publiko v izolskem Pietru Coppu vedrila Pika nogavička in gustar Val.

Vir: Turistično združenje Izola, g.i.z

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine