10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Uprizoritev »Dr. Prešeren« v Kranju

Piše: Jože Jan

Prešernovo gledališče Kranj bo danes, 23. decembra ob 19.30 ponovno uprizorilo predstavo o največjem slovenskem pesniku, po katerem gledališče tudi nosi ime.

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja.

Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se v uprizoritvi vzpostavljajo glede na odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči kot ga danes vidi splošno mnenje.

Neda R. Bric se je rodila v Šempetru pri Gorici. Po končanem študiju dramske igre na AGRFT se je zaposlila kot igralka in režiserka pri igralskem ansamblu SMG. Sodelovala je v več kot desetih filmih. Magistrski študij režije je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan. Odtlej redno režira, praviloma po svojih dramskih predlogah.

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine