12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Umrla zamejska literarna zgodovinarka in jezikoslovka Lojzka Bratuž

V 85. letu starosti je ponoči umrla literarna zgodovinarka in jezikoslovka Lojzka Bratuž, delujoča v zamejskem prostoru na Goriškem, je na Facebooku sporočil tednik Slovencev v Italiji Novi glas. Italijanski prostor je seznanjala s slovenskim jezikom, literaturo in kulturo.

Hči skladatelja in pedagoškega delavca Lojzeta Bratuža ter učiteljice in pesnice Ljubke Šorli je italijanski prostor s slovenskim jezikom, literaturo in kulturo seznanjala na različnih kulturnih prireditvah, simpozijih in znanstvenih sestankih, tečajih slovenščine za učitelje in srečanjih predstavnikov obeh narodov.

Aktivna je bila pri Slavističnem društvu Trst-Gorica-Videm, na glasbenem področju ter v različnih prosvetnih društvih na Goriškem, poroča omenjeno glasilo.

Kot piše v leksikonu Osebnosti, se je rodila leta 1934 v Gorici. Diplomirala je iz literarnih ved na Filozofski fakulteti v Trstu. Od leta 1953 je poučevala na slovenskih šolah v Gorici ter od leta 1978 do upokojitve predavala slovensko književnost na Fakulteti za tuje jezike in književnosti v Vidmu.

Posvečala se je slovenskim književnikom druge polovice 19. stoletja, kot so Josip Jurčič, Simon Gregorčič in Karel Štrekelj, ter cerkvenim dostojanstvenikom in njihovi vlogi v slovenski kulturi in jeziku. Ukvarjala se je tudi z leksikografijo in slovaropisjem ter uredila več antologij in zbornikov, kot so Gorica v slovenski književnosti, izbrana dela Simona Gregorčiča in Rebulov zbornik. Sodelovala je tudi s tržaškim radiem.

Kot so sporočili iz stranke Slovenska skupnost (SSk), je odšla “velika predstavnica slovenske narodne skupnosti na Goriškem in v zamejstvu”, ki je “delila vrednote slovenstva ter prizadevanja za skupni in samostojni nastop Slovencev v Italiji”.

“Čeprav jo je že kot otroka zaznamovala kruta zgodovina s fašističnim terorjem, ki se je znesel nad njeno družino, ni gojila sovraštva in je raje delala na tem, da slovensko književnost spoznajo tudi pripadniki italijanskega naroda. Zaradi tega je bila cenjena ter deležna številnih priznanj v Italiji in v Sloveniji,” so še zapisali v edini popolnoma slovenski stranki v Italiji Slovenska skupnost.

Pokrajinsko tajništvo SSk za Goriško: S prof. Lojzko Bratuž je odšla velika predstavnica slovenske narodne skupnosti na Goriškem in v zamejstvu, ki je posvetila vse svoje življenje slovenski besedi, kulturi in glasbi. Želimo se je spominjati kot pričevalko ljubezni za lepo slovensko besedo in za sožitje, po zgledu njenih staršev Lojzeta Bratuža in Ljubke Šorli. Čeprav jo je že kot otroka zaznamovala kruta zgodovina s fašističnim terorijem, ki se je znesel na njeno družino, ni hranila sovraštva in je raje delala na tem, da slovensko književnost spoznajo tudi pripadniki italijanskega naroda. Zaradi tega je bila cenjena ter deležna številnih priznanj v Italiji in v Sloveniji.

Skupaj z bratom Andrejem je bila prof. Lojzka Bratuž vedno blizu stranki Slovenske skupnosti in jo podpirala, kar si štejemo v veliko čast. Delila je vrednote slovenstva ter prizadevanja za skupni in samostojni nastop Slovencev v Italiji. Njen odhod nas žalosti, a vendar čutimo dolžnost, da se prav zaradi prof. Lojzke Bratuž in njej podobnih ljudi še toliko bolj zavzamemo za dobrobit slovenske narodne skupnosti v Furlaniji Julijski krajini. Na tak način se bomo njej in vsej njeni družini najbolje oddolžili za vse, kar so pretrpeli in darovali za skupno dobro vseh nas. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine