7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Umrl je ustanovitelj revije Ognjišče in Radia Ognjišče msgr. Franc Bole

Včeraj se je poslovil ustanovitelj Ognjišča in Radia Ognjišče msgr. Franc Bole, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Slovenski škofje so mu leta 1994 podelili najvišje odlikovanje Katoliške cerkve v Sloveniji, odličje sv. Cirila in Metoda.

 

Franc Bole se je rodil 9. avgusta leta 1932 v Korítnicah pri Ilirski Bistrici. Po duhovniškem posvečenju leta 1958 je postal župnijski upravitelj v Postojni, kjer je v letu 1965 izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki je pomenila začetek revije Ognjišče. Ta je v nekaj letih postala najbolj razširjen slovenski mesečnik. Pridružile so se mu tudi knjižne izdaje, ob tem pa še kasete, video kasete, zgoščenke in DVD-ji. Msgr. Bole je bil prvi direktor Slovenske Karitas, že leta 1968 je začel z organiziranimi romanji bolnikov in invalidov na Brezje. Leta 1994 je uresničil še eno svojih zamisli, začel je oddajati Radio Ognjišče. Skušal je izpeljati tudi projekt katoliške televizije, ki je sicer zaživela, a jo je kasneje prepustil drugim.

Bil je prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj: Med drugim ga je papež Janez Pavel II. odlikoval z nazivom monsignor. Slovenska škofovska konferenca mu je podelila Odličje svetega Cirila in Metoda. Prejel je tudi državno odlikovanje ’red za zasluge’ za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora. Združenje novinarjev in publicistov mu je podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Msgr. Bole je vedno iskal nove načine za oznanjevanje evangelija, zlasti med mladimi. Pisma, na katera je odgovarjal v Ognjišču, so zbrana v dve knjigi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine